Piatra Neamţ – capitala cărţii

libris2

Târgul Libris s-a deschis oficial

Târgul de Carte  “Libris” s-a deschis ieri, la amiază, în prezenţa oficialităţilor invitate, a organizatorilor şi a publicului iubitor de carte. Cele 20 de edituri invitate la a III-a ediţie a târgului aveau standurile pregătite în aşteptarea cumpărătorilor, oferta de anul acesta fiind extrem de diversă: cărţi de colorat pentru copiii de vârste mici, beletristică, tratate de medicină, cărţi de bucate, volume de literatură militară şi de contabilitate, reviste şcolare şi scrieri religioase.

Cuvântul de deschidere a aparţinut lui Mihai Apopii, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ: “Este o ediţie care sper să ne propulseze cu un pas înainte, e o realizare care îşi va atinge scopul, acela de a aduce tinerii, mai ales, dar nu numai, spre carte, pentru că oricine vrea să facă ceva în viaţă, nu poate decât după studiu îndelungat. Nu a fost uşor să organizăm această ediţie, dar am avut tot sprijinul Consiliului Judeţean şi am reuşit să aducem aici edituri consacrate, dar şi nume mai noi din domeniu”.

Biblioteca Judeţeană “G.T. Kirileanu”, unul dintre organizatorii târgului, a fost reprezentată de directorul Adrian Alui Gheorghe, care a punctat: “Spunea cineva recent că în era internetului cartea tipărită nu prea mai are un viitor, ceea ce m-a făcut să mă documentez şi aşa am aflat că în America utilizatorii de cărţi on-line sunt 1% din totalul cititorilor, un procent care arată în mod neechivoc că totuşi cartea, în forma ei clasică, are viitor. Mai mult decât atât, nu putem concepe un târg fără cartea ca atare. Să nu pierdem din vedere şi faptul că oricine vrea să devină deştept nu poate fără carte, trebuie să graviteze în jurul ideii de carte, de studiu, nu există pastille sau injecţie care se poate administra. Mizăm, în continuare, pe cartea tipărită şi noi credem că are viitor”.

Din partea municipalităţii, viceprimarul Aurelia Simionică a spus: “Avem datoria cu toţii – organizatori, administraţia locală, dascăli, părinţi – să ducem bătălia cea mare care înseamnă cultură şi educaţie. Este de datoria noastră, a tuturor să încurajăm copiii, tineretul să revină în biblioteci, în librării, pentru că o cultură solidă se face prin studiu temeinic”.

După deschiderea oficială a târgului, a urmat lansarea monografiei Tarcău, prezentată de profesorul Gheorghe Bunghez şi profesorul Constantin Tomşa. Prima zi a târgului “Libris” a continuat cu lansarea mai multor cărţi ale, printre care şi “Părintele Iustin Pârvu, O misiune creştină şi românească” editat la Doxologia Iaşi, volume ale editurilor TipoMoldova, Polirom, Junimea, Crigarux şi Hasefer, aceasta din urmă cu albumul monografic “Victor Brauner” realizat de scriitorul Emil Nicolae. Seara s-a încheiat în acordurile café-concertului susţinut de elevii Liceului de Arte “Victor Brauner”.

Astăzi, pentru a marca Ziua Mondială a Educaţiei, organizatorii târgului de carte premiază 57 de elevi olimpici din judeţ care au obţinut rezultate deosebite la concursurile naţionale şi două olimpice internaţionale.

Cristina IORDACHE