Piața Centrală din Piatra Neamț nu e licitată pe 1 august. Abia atunci încep procedurile

Licitația pentru atribuirea Contractului de Concesiune având obiectul Serviciul Public de Administrare, Întreținere și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare „Sf. Gheorghe“ nu este încă publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), singurul document oficial valabil de până acum fiind anunțul de intenție din 18 iulie 2017. În anunțul de transparență voluntară emis de Primăria Piatra Neamț se precizează: „S-a publicat anunțul de intenție pe SEAP, nr 28.874 din 18.07.2017 și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu număr temporar“.

Această precizare – „s-a publicat pe SEAP“, nr. etc. – a ridicat multe semne de întrebare, mai ales că au fost destui interesați să citească anunțul chiar acolo unde licitația ar fi devenit și mai oficială decât este.

Chiar dacă în secțiunea a II-a, punctul 5, există rubrică „Data prevăzută pentru începerea procedurilor de atribuire“, cu subpunctul „Data pentru începerea procedurilor de adjudecare“ la care se precizează data 1 august 2017, licitația în sine nu va avea loc pe această dată.

Răspundem, astfel, mai multor întrebări sosite la redacție.

Potrivit primarului de Piatra Neamț, Dragoș Chitic,documentele privind licitația au fost trimise către SEAP, dar sistemul nu validase, până astăzi, la orele 14,00, încă apariția. Există un termen de validare de 10 zile. Eu am spus că, însumând toate procedurile, este posibil să ne ducem până în două luni. Deocamdată, am publicat anunțul de intenție“.

Cert este că Piața Centrală nu se va deschide în această vară.

Valoarea contactului este estimativă: 20.998.800 lei fără TVA. Participanții sunt informați la „suplimentare“ că nivelul redevenței nu va fi mai mic decât un procent minim de 20% din valoarea tuturor încasărilor operatorului de serviciu în cursul lunii.

Formularea lasă loc și unei posibilei interpretări: dacă nivelul redevenței nu poate fi mai mic de 20% (procent minim), baremul poate fi, de exemplu, ridicat. Devreme ce se precizează un minim, există, evident, și un maxim, dar neprecizat în anunțul de intenție. Oricum, chiar și acest minim este mai bun pentru viitorul operator, având în vedere că Urbanul, care a administrat Piața până la recepția oficială din luna martie, de către municipalitate, plătea o redevență de 50 la sută din încasări, dacă nu cea mai mare din țară, sigur una dintre cele mai mari.

O condiție esențială pentru participanți este ca în ultimi trei ani, cifra medie de afaceri să fie cel puțin egală cu două milioane de lei. Anunțul nu precizează dacă subcontractarea (totală sau parțială) este sau nu posibilă, însă se precizează clar că firmele participante trebuie să aibă capacitate tehnică și profesională, experiență similară în domeniu, fără prag valoric. Rezumând – să știe și să aibă cu ce administra.

Criteriul de departajare este nu competența, ci oferta cea mai avantajoasă, din punct de vedere tehnic și economic.

Mariana OLTEAN TUDOSE