“Petru Rareș” de la Neamț, în parcul din Cricova

cricova
*Bustul din bronz va fi amplasat pe Aleea Domnitorilor din orașul din Republica Moldova
* Pe respective alee vor fi în total 11 statui ale voievozilor români donate de diverse autorități locale

Un bust al domnitorului Petru Rareș, realizat de un artist nemțean, va fi amplasat în Parcul Central din orașul Cricova, de peste Prut. Sculptura maestrului Lucian Tudorache (profesor la Liceul de Artă Victor Brauner) va face parte dintr-un ansamblu sculptural care va prinde viață peste câteva zile și se va numi Aleea Domnitorilor. Vor fi 11 statui turnate în bronz, donate de autorități locale din România. Județul Neamț s-a implicat în acest proiect din mandatul trecut de la Consiliul Județean și acum promisiunea a fost dusă la capăt.
Ieri, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Muzeul de Istorie, în prezența artistului, a profesorului Gheorghe Dumitroaia (directorul Complexului Muzeal Neamț) și Culiță Tărâță (președintele Consiliului Județean Neamț) a avut loc develirea bustului.
Lucrarea a ajuns la Piatra Neamț în seara precedentă, adusă de la București unde, într-un atelier special, fusese turnată în bronz.
Artistul Lucian Tudorache a dezvăluit că pentru realizarea detaliilor de expresie ale domnitorului moldovean s-a inspirat dintr-o frescă și din alte lucrări de piatră, bronz sau marmură deoarece sunt foarte puține tablouri cu acest voievod.dicat
Profesorul Gheorghe Dumitroaia și-a exprimar satisfacția ca județul Neamț să fie părtaș la realizarea Aleii Domnitorului: „Acel ansamblu este dedicate declaraţiei de independenţă a Republicii Moldova, după lovitura de stat de la Moscova. Preşedintele Culiţă Tărâţă a sus’inut această idee mai veche, cu care fuseseră de acord consilierii judeţeni din mandatul trecut. Lucrarea a fost realizată în timp record, pentru că la începutul lui iunie s-au purtat primele discuţii despre realizarea ei, iar la finele lunii bustul era gata şi a fost dus la Bucureşti pentru a fi turnat în bronz”.
Culiţă Tărâţă, preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, s-a declarat un susţinător al culturii şi istoriei neamului, promiţînd că va avea în vedere să sprijine aceste domenii cu toate forţele, în ciuda crizei financiare cu care se confruntă Consiliul Judeţean. „Primarul din Cricova a solicitat unsprezece busturi ale domnitorilor reprezentativi ai ţărilor româneşti şi s-a stabilit ca noi să îi asigurăm pe cel al lui Petru Rareş. De acum vom asigura transportul bustului către Cricova, unde va fi instalat în Parcul Central din oraş, spre sfîrşitul săptămînii viitoare, cînd va avea loc inaugurarea. Sînt de părere că istoria trebuie scoasă în relief şi să demonstrăm că sîntem alături de fraţii de peste Prut. Sîntem un singur popor şi vorbim aceeaşi limbă. Am susţinut proiectul acesta cu toată deschiderea şi fără nici o rezervă. Cu toată criza cu care ne confruntăm, trebuie să sprijinim lucruruile care ţin de noi şi de istorie”, a declarat preşedintele Culiţă Tărâţă.
Pentru realizarea „Aleii domnitorilor” de la Cricova și-au oferit concursul următoarele autorități din România: Bacău (bustul lui ALexandru Lăpuşneanu), Botoşani (pe al lui Vasile Lupu), Buzău (pe Mircea cel Bătrîn), Galaţi (Tudor Vladimirescu), Suceava (Ştefan cel Mare), Timişoara (Mihai Viteazul), Vaslui (Alexandru cel Bun), Sectorul IV Bucureşti (Vlad Ţepeş), Iaşi (Alexandru Ioan Cuza şi Dimitrie Cantemir).
Cricova este un oraș din Republica Moldova, din raionul Râșcani, aflat la 12 km de capital Chișinău. Are 15.000 de locuitori și este una din cele mai cunoscute atracții turistice din Republica Moldova datorită galeriilor naturale de peste 120 de km, majoritate dintre ele folosite pentru depozitarea vinului (“Cramele de la Cricova”).
Atestat documentar în 1692, târgul din Cricova este cunoscut și ca „orașul stropilor de soare” iar o legendă care explică toponimul vorbește de un stăpân al fostului sat, Petru Cricovici, fost scrib la Curtea lui Petru Rareș.

Daniel VINCA