Pesticidele din…farfurile 

Tina-Pesticidele din farfurilePesticidele care ajung în farfurie au intrat în vizorul specialiștilot Uniunii Europene. Motiv pentru care s-a decis ca, de anul viitor, toate statele membre să preleveze probe din anumite produse vegetale şi animale, pentru a identifica cantităţile de pesticide conținute de aceste alimente. Numărul de probe se stabilește în funcţie de ţară.  România va preleva  17 probe pentru fiecare metodă de analiză aplicată.

În plus,  din 2016,  fiecare stat membru prelevează și analizează 10 probe de alimente destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică. Altele decât preparatele pentru sugari și preparatele pentru copii pe bază de cereale.

Probele din produsele obținute din agricultura ecologică, în cazul în care sunt disponibile, trebuie prelevate în funcție de cota de piață a acestor produse în fiecare stat membru, cu un minimum de o probă.

În concluzie, de anul viitor,  statele membre ale Uniunii Europene vor  trebuie să analizeze în laborator legume şi fructe precum merele, piersicile, capşunele, varza, prazul, salata, roşiile, dar şi vinul, laptele de vacă sau slănina.

Tina CONDREA