Peste 900 de nemţeni înarmaţi, periculoşi

politist iftimien arme

* Cei care au permis de armă din 2008 trebuie să obţină o nouă viză

* Diligenţele se fac cu şase luni înainte de a expira viza, altfel rămân 2 ani fără arme

În jur de 1.200 de nemţeni care au permisul de port armă valabil până anul acesta ar fi trebuit să se prezinte la poliţie pentru reavizare. Reglementările sunt recent modificate şi, spre deosebire de ce era până acum, fiecare posesor de permis trebuie să vină pentru o nouă viză cu şase luni înainte de a-i expira valabilitatea. Dacă se depăşeşte termenul de 5 ani valabilitate al permisului, deţinătorul va fi notificat de către Serviciul de Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Neamţ. Însă, acest lucru nu e de bun augur, întrucât deţinătorul de arme află că permisul i-a fost suspendat pentru 2 ani.

„În baza noastră de date avem toate informaţiile legate de data când expiră fiecare permis de port armă şi zilnic trimitem notificări celor cărora le expiră documentul”, declară comisarul şef Neculai Iftimie, şeful serviciului. „Numai că din momentul când le trimitem notificarea, mai au la dispoziţie 10 zile pentru a preda armele la un armurier. Concomitent, permisul de deţinere şi utilizare a armei este suspendat pentru doi ani. Aceasta este noua legislaţie, oamenii nu pot invoca necunoaşterea legii, asta nu-i absolvă de urmări, mai ales că au dorit să deţină o armă şi asta înseamnă un plus de responsabilitate. Dacă nu predau arma la un armurier, ne ducem la posesori şi le confiscăm armele deţinute nelegal şi li se deschid dosare penale”.

În Neamţ există 3 armurieri în Piatra Neamţ şi 2 la Roman. Magazinele de arme le ţin în custodie sau le vând, iar la primire eliberează posesorului un bon pe care acesta este obligat să-l prezinte la poliţie.

Scopul acestei noi reglementări este ca persoanele care au arme să mai treacă printr-o investigaţie medicală şi psihologică, ca o măsură necesară după numeroasele episoade sângeroase din ultimii ani petrecute în ţară, dintre care cel mai recent este cel de la un coafor din Bucureşti. Demersurile de obţinere a vizei încep cu vizita la cinci medici specialişti care analizează dacă solicitantul este apt de a deţine o armă. Printre cabinetele pe la care trebuie să treacă solicitantul de armă se numără ORL, oftalmologie, cardiologie şi psihiatrie. Apoi, se face investigaţia la psiholog, la unul care să fie autorizat pe securitate naţională, care trebuie să stabilească dacă persoana este aptă de a deţine armă. Mai este nevoie de cazierul judiciar, iar din dosar nu trebuie să lipsească nici copiile după documentele eliberate anterior şi cel de identitate, împreună cu o fotografie.

„Numărul deţinătorilor de permis care ar trebui să se prezinte la noi pentru viză, anul acesta, este de 1.200, din care până acum abia au venit 300, ceea ce este foarte puţin. Am avut şi cazuri de posesori de permis, cu termenul de valabilitate depăşit, şi după ce au fost notificaţi nu au predat armele, aşa că le-am confiscat şi le-am făcut dosare penale. Din 196 astfel de permise anulate, majoritatea au fost pentru deţinătorii de permise expirate”, mai spune comisarul şef Neculai Iftimie. Evaluarea medicală şi psihologică vine să confirme dacă mai sunt întrunite condiţiile de la autorizare.

Cristina IORDACHE