Peste 80 de meșteri populari, la Festivalul „Lada cu zestre“, ediția a XII-a

* Tema din acest an a evenimentului este „Copilăria de altădată“ * În premieră, la festival vor participa meșteri care confecționează jucării tradiționale

Peste 80 de meșteri vestiți din toată țara și din Republica Moldova sunt prezenți la Piatra Neamț, în perioada 26 – 28 mai, la cea de-a XII-a ediție a Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre“. Evenimentul debutează astăzi, la ora 12.00, în Parcul Tineretului, fiind organizat de Consiliul Județean Neamț, Primăria și Consiliul Local Piatra Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț, cu sprijinul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, al Camerei de Comerț și Industrie Neamț, al Asociației Meșterilor Populari din Moldova, al Asociației Meșterilor Populari din Ținutul Neamț și al Fundației Cultural Științifice „Constantin Matasă“.

Discursurile oficialităților vor fi urmate de vizionarea standurilor, nemțenii având prilejul să admire exponate din toate domeniile artei populare: ceramică, prelucrarea lemnului, industria casnică, pielăria, încondeierea ouălor, icoane și pictură naivă, podoabe, măști, împletituri etc. Alături de meșterii care au fost prezenți la unele dintre edițiile anterioare ale festivalului, vor fi prezenți meșteri din Caraș-Severin și, în premieră, meșteri care confecționează jucării tradiționale.

De asemenea, iubitorii de folclor vor putea urmări și un spectacol susținut de Ansamblul „Dor vânătorean“ al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“.

Tot astăzi, între orele 13.00 – 14.00, va avea loc, la Muzeul de Artă din Piatra Neamț, conferința „Copilăria la români“, susținută de dr. Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București.

„Ceea ce dă nota de singularitate acestei manifestări în peisajul de profil din țară este faptul că fiecare ediție are o temă, care se reflectă nu numai în prezența unor anumiți meșteri, ci și în activitățile care întregesc festivalul. În acest an, tema este «Copilăria de altădată». Ne întoarcem astfel în satul tradițional, ca să vedem din altă perspectivă locul unde s-a născut și dezvoltat cultura populară. Demersul va fi început de dr. Adrian Majuru, autorul a numeroase volume de antropologie, dintre care menționăm: «Copilăria la români» (1850-1950), «Destin valah. Povestea unei geografii umane», «Familia Minovici – univers spiritual», «Cum se distrau românii odinioară», coautor sau coordonator al numeroase volume colective, care va susține conferința «Copilăria la români – „copilul întunecat“». Cunoscând mai bine locul unde se nășteau, copilăreau și trăiau țăranii ar trebui să-i respectăm mai mult și să apreciem la adevărata valoare creația populară autentică“, ne-a declarat muzeograful Florentina Buzenschi de la Muzeul de Etnografie Piatra Neamț, organizator al manifestării.

Simpozion, lansare de carte și jurizarea standurilor

Prima zi a festivalului se va încheia cu o lansare de carte, desfășurată tot la Muzeul de Artă din Piatra Neamț, începând cu ora 17.00, în prezența unor meșteri lemnari care au devenit „personaje de carte“. Este vorba despre volumul „Arta populară a lemnului din județul Neamț“, de Elena Florescu și Florentina Buzenschi, apărut în 2015 la Editura Conta, volum finanțat de Consiliul Județean Neamț.

Ziua de mâine, 27 mai, va cuprinde, alături de expoziția de artă populară, simpozionul „Copilăria de altădată“, organizat între orele 9.00 – 13.00, la Muzeul de Artă din Piatra Neamț, eveniment la care vor participa etnografi de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“, București, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare etc.

Între orele 13.00 – 14.00, va avea loc jurizarea standurilor și desemnarea câștigătorilor „Premiului pentru creație în arta populară“ și „Premiului pentru promovarea artei populare“, acordate de Consiliul Județean Neamț, și a „Premiului Neculai Popa“, acordat de Complexul Muzeal Județean Neamț.

Duminică, în ultima zi a festivalului, vizitatorii vor putea viziona, între orele 9.00 – 19.00, standurile din Parcul Tineretului.

Inițiat în 2006, Festivalul „Lada cu zestre“ este un eveniment cultural anual ce își propune promovarea, punerea în valoarea și susținerea artei populare.

Irina NASTASIU