Peste 600 de polițiști la datorie, în perioada minivacanței de Rusalii

Pentru mai bine de 600 de polițiști nemțeni, perioada minivacanței înseamnă activitate obișnuită. „Pentru perioada 1-5 iunie, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au fost dispuse măsuri suplimentare pentru menținerea ordinii publice, precum și pentru asigurarea intervenției rapide la solicitări. Polițiștii de ordine publică vor acționa, cu precădere, în zonele în care se organizează slujbe religioase, precum și la evenimentele la care se așteaptă un număr mare de participanți, pentru a preîntâmpina faptele antisociale și a menține un climat de siguranță publică“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.
Polițiștii rutieri vor fi prezenți în trafic pentru a putea preveni accidentele și pentru fluidizarea traficului, în atenție fiind mai ales traseele de deplasare aglomerate – DN 2, DN 15, DN 15C. „Reamintim tuturor cetățenilor să respecte indicațiile polițiștilor aflați în teren“, a precizat sursa citată.

*Ca să fiți lipsiți de stres

Celor care aleg această minivacanță pentru deplasări la munte, la iarbă verde sau oricum, departe de casă, Poliția Neamț le reamintește:
– Păstrați mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care ați lăsat obiectele personale! Încercați să lăsați întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv! – Nu lăsați obiectele de valoare – bijuterii, portofele, telefoane mobile – la vedere pe plajă, în autoturisme!
– Aveți grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflați în locuri aglomerate, la piață, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.;
– Nu afișați ostentativ bunurile de valoare atunci când vă aflați în locuri publice;
– Nu vă lăsați copiii nesupravegheați și nu le permiteți să poarte cheia locuinței la vedere;
– Evitați să intrați în discuție cu necunoscuții care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate întrucât aceștia pot fi escroci care încearcă să vă înșele;
– Nu răspundeți la provocări, încercați să evitați conflictele, iar dacă nu reușiți, apelați numărul de urgență 112;
– Nu consumați în exces băuturi alcoolice deoarece comiterea faptelor antisociale poate avea ca factor generator efectele consumului de alcool.
– Pentru prevenirea furturilor din autoturisme, vă recomandăm să nu parcați autoturismul în zone neiluminate, să nu lăsați autoturismul neasigurat și evitați să lăsați în autoturism bunuri de valoare care ar putea atrage atenția hoților.
– În cazul în care plecați de la domiciliu, pentru ca locuința dumneavoastră să fie în siguranță, este bine să rugați un vecin de încredere să țină sub observație casa și să anunțe imediat poliția dacă observă o persoană suspectă care stă fără motiv în fața ușii sau care încearcă să descuie ușa!
– Închideți și asigurați la plecare toate ușile și geamurile casei și nu lăsați în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracții“ pentru hoți. Nu oferiți informații necunoscuților despre bunurile pe care le dețineți sau despre vecini, nici măcar celor care susțin că sunt reprezentanții unor instituții, dar nu pot face această dovadă! Nu comunicați date despre plecarea de acasă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețelele de socializare.
Polițiștii atrag, totodată, atenția cu privire la consumul de alcool, multe din tragediile generate de criminalitatea cu violență sau de evenimentele rutiere producându-se pe fondul consumului de băuturi alcoolice în exces. Iar în caz de nevoie, apelați la numărul unic de urgență 112. (C.I.)