Peste 4.000 de elevi din Neamț sunt „dizarmonic dezvoltați“

Aproape un sfert dintre copiii și tinerii care frecventează școlile din județul Neamț sunt „dizarmonic dezvoltați“, după cum reiese din centralizarea datelor raportate de medicii școlari și de familie din urban și rural la Direcția de Sănătate Publică Neamț. Evaluarea nivelului de dezvoltare fizică și a stării de sănătate a elevilor a fost realizată pe baza examenelor medicale de bilanț din anul 2016. Au fost examinați 18.647 de copii, din care 14.489 au fost declarați „armonic dezvoltați“, iar 4.148 – „dizarmonic dezvoltați“. Aceste rezultate au fost trimise la Institutul de Sănătate Publică București, iar pentru combaterea problemelor de sănătate constatate au fost luate măsuri individuale.

Sigur că recomandările medicilor sunt multiple, dar în afara unui aport de vitamine, trebuie aduse îmbunătățiri mediului de viață al copilului. Pentru că problema principală este situația financiară a familiilor în care cresc și nu se dezvoltă armonios acei copii cu diferite carențe – alimentare sau de mediu de trai. Medicii au depistat și foarte mulți copii obezi, sau cu predispoziție la obezitate, și aceștia cu serioase carențe generate de proasta alimentație, dar și de consumul exagerat de fast-food.

În foarte multe cazuri, problemele de sănătate sunt generate din fragedă pruncie, când alimentația deficitară este factorul principal declanșator al carențelor. Prin programele specifice, DSP Neamț a asigurat procurarea și distribuirea laptelui praf la copii cu vârsta cuprinsă între 0-12 luni care nu beneficiază de lapte matern, programul Național de Sănătate a femeii și copilului realizându-se fără disfuncționalități anul trecut; s-a continuat distribuirea de preparate din fier pentru prevenirea anemiei prin deficit de fier la gravide și la copii cu greutate mică la naștere, sugari cu deficiențe nutriționale, precum și prevenirea rahitismului carențial la copii prin distribuirea vitaminei D. Evident, numărul copiilor care au nevoie de acest aport de vitamine și de lapte praf este mai mare decât cel aprobat pe baza criteriilor legislative mult prea restrictive.

Geanina NICORESCU