Peste 300 de incendii în fiecare iarnă, la case particulare

incendiu casa_resize

Din statistica Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” Neamţ, realizată pentru perioada 2003-2012, rezultă că, în perioada de iarnă au fost 4263 de incendii, din care 3159 la gospodăriile populaţiei ( 792 în mediul urban şi 2367 în mediul rural), ceea ce înseamnă, în medie, 316 incendii anual, doar la proprietăţi particulare. Cauzele sunt aceleaşi în fiecare iarnă: coş/burlan de fum defect sau necurăţat (în medie 72,7/an), cenuşă, jar şi scântei de la sistemele de încălzit (în medie 22,2/an), mijloace de încălzire nesupravegheate (în medie 12,8/an), sisteme de încălzire defecte (în medie 6,9/an), mijloace de încălzire improvizate (în medie 4/an).

Pentru a evita izbucnirea unor incendii care să-i lase pe oameni fără acoperiş deasupra capului în plină iarnă, pompierii au câteva recomadări simple pentru cetăţeni:

– Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum, de către o persoană specializată;

– NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– NU folosiţi soba decât cu portiţa închisă;

– Asezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul portiţei;

– NU asezaţi materiale combustibile în apropierea mijloacelor de încălzire sau pe acestea;

– NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

– Stingeţi focul din sobă şi decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a va culca;

– Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumparaţi-vă altele noi;

– NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi, mai ales dacă focul arde în sobă ori aparatele de încălzire electrice sunt în funcţiune.

Numai în seara de 10 decembrie şi pe parcursul nopţii, pompierii militari au avut 4 intervenţii la case particulare. Prima a fost la Vădurele, Alexandru cel Bun, unde s-a aprins funinginea de pe coşul de fum. Aproape de miezul nopţii a luat foc acoperişul unei case din Gherăieşti, tot din cuza coşului, neprotejat faţă de astereala din lemn. Au ars asteareala pe 20 mp şi vreo 10 kg de materiale textile. Tot coşurile neizolate au dus la izbucnirea altor două incendii. O casă din Tazlău a rămas fără acoperişul în suprafaţă de 120 mp şi fără lambriul exterior (20 mp). Focul a degradat, de asemenea, mai multe obiecte de uz casnic şi mobilierul.

La o locuinţă dinb Horia, pagubele au fost mult mai mici. Au ars nişte haine din pod, izolaţia şi materialele plastice din componenţa planşeului şi vreo 12 metri de grindă din lemn.      

C.M.