Peste 3.500 de porci domestici şi mistreţi testaţi pentru trichineloză

porciCarnea de porc vândută de sărbători în magazinele de specialitate din judeţul Neamţ a trecut cu brio de examinarea trichineloscopică. De asemenea, gospodarii care au sacrificat porci în propriile curţi şi nu au vrut să-şi rişte sănătatea au apelat la medicii veterinari de circumscripţie pentru testarea cărnii şi au consumat-o, apoi, liniştiţi. Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ au tras linie şi au stabilit că a fost testată carnea provenită de la 3.173 de porcine sacrificate din exploataţii comerciale autorizate, s-au prelevat şi examinat 431 de probe recoltate de la porci tăiaţi în gospodăriile populaţiei şi a fost testată pentru identificarea Trichinellei spiralis carnea de la 4 mistreţi. În cazul porcilor din ferme examinarea probelor s-a făcut de către medicii veterinari care asigură controlul oficial la nivelul abatoarelor. Medicii de liberă practică din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din comune au fost solicitaţi pentru testarea trichineloscopică a probelor prelevate de la porcii sacrificaţi în gospodării.

Potrivit reprezentanţilor DSVSA Neamţ, niciun porc domestic ori sălbatic nu a fost depistat pozitiv, infestat cu parazitul care produce trichineloza.

Indiferent de rezultatul examinării, proprietarul animalului sacrificat are obligaţia de a preda medicului veterinar cu liberă practică crotalia auriculară a animalului, pentru a putea fi scos din Baza Naţională de Date. Proprietarii de porcine trebuie să ştie că indiferent de perioada aleasă pentru sacrificarea animalelor, examinarea trichineloscopică este obligatorie iar în cazul depistării parazitului Trichinella spiralis se va proceda la confiscarea şi incinerarea animalului, iar proprietarii vor fi despăgubiţi conform HG 1214/2009.

Geanina NICORESCU