Peste 21.000 de nemțeni au o boală incurabilă, care le distruge organele

diabetNu mai puțin de 21.216 nemțeni suferă de diabet, o boală incurabilă, care „macină“ organismul lent, dar sigur. Această boală, care cauzează prezența în exces a glucozei în sânge, necesită tratament pentru tot restul vieții. În 4.513 dintre cazuri deja s-a ajuns la necesitatea injectării zilnice cu insulină, câteva sute dintre bolnavi dintre aceștia având nevoie și de dializă pentru a putea supraviețui. Dintre cazurile diagnosticate cu diabet zaharat insulino-dependent, 84 sunt copii. Iar numărul îmbolnăvirilor este în continuă creștere. În 2014 au fost în evidențele medicilor diabetologi 20.246 de nemțeni cu diabet, dintre care 77 copii și 4.123 pacienți adulți insulino-dependenți.

Semnalele de alarmă specifice diabetului sunt setea persistentă, urinarea frecventă, pierderea în greutate și oboseala. Diabetul zaharat tip 1, insulino-dependent, poate avea multiple consecințe nefaste, pe termen lung. Practic, întregul organism este dat peste cap. Apar bolile cardiovasculare, afectarea rinichilor – care poate evolua până la insuficiență renală cronică, ce necesită dializă pentru supraviețuire, afectarea retinei – care poate merge până la pierderea vederii, afectarea nervilor, infecții care pot duce până la amputația segmentului afectat și impotență la bărbați.

De aceea, pentru a nu se ajunge în asemenea grad de boală, principalul obiectiv al tratamentului diabetului insulino-dependent este de a se menține glicemia cât mai aproape de valoarea țintă și astfel de a fi prevenită instalarea complicațiilor. Acest obiectiv se realizează printr-o atentă îngrijire zilnică a copilului cu diabet și prin controale medicale periodice.

Prin finanțare de la Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, se asigură tratamentul specific bolnavilor cu diabet zaharat (insulină și antidiabetice orale), testele de automonitorizare prin farmaciile cu circuit deschis, în vederea automonitorizării persoanelor cu diabet zaharat insulinotratați.

„Analizând indicatorii de eficiență la nivelul anului 2015, costurile medii per bolnav pe an înregistrate pe tip de tratament în general se încadrează sub limita prevăzută de normele legale. Costul mediu per bolnav cu diabet zaharat tratat s-a cifrat la 819,12 lei, față de 1.440,20 lei în anul 2014. Și costul mediul per adult cu diabet zaharat insulino-dependent a scăzut, de la 480 lei în anul 2014, la 404,52 lei anul trecut“, a precizat ec. Marieana Atomulesei, președinte director-general al CAS Neamț.

Foarte important de subliniat este că părinții care au un copil cu diabet insulino-dependent trebuie să fie atenți la dieta zilnică a copilului, la administrarea corectă a insulinei, la respectarea programului zilnic de exerciții fizice, precum și la monitorizarea permanentă a glicemiei. Acest ritual zilnic va reprezenta una din părțile cele mai importante ale tratamentului; este un proces consumator de timp și energie dar cu efecte benefice, pentru că îmbunătățește calitatea vieții micului pacient. Părinții trebuie să fie atenți la apariția complicațiilor renale, oculare, cardiovasculare și neurologice, deși în perioada copilăriei riscul apariției complicațiilor este mai mic decât la adultul cu diabet. Complicațiile se dezvoltă în perioada de adult tânăr, mai ales dacă glicemia depășește persistent nivelul țintă în timpul copilăriei și al adolescenței.

Geanina NICORESCU