Peste 200 de nemțeni au depus cereri de restituire a taxelor auto

fisc cristina ionescu*Formalitățile sunt simple, Fiscul a pus la dispoziție un ghișeu special la fiecare unitate din județ

Peste 200 de nemțeni au depus până acum, în numai o săptămână, cereri de restituire a taxelor speciale auto direct la organele fiscale.

Procedura este simplă, dar cei care se adresează Fiscului trebuie să îndeplinească anumite condiții, așa cum sunt ele stabilite prin normativele ce au intrat în vigoare în data de 12 aprilie 2016. „Reglementările prevăd că poate cere restituirea sumelor prevăzute la art.12 din OUG nr. 9/2013, adică taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, actualizate cu indicele prețurilor de consum, precum și dobânzile calculate până la data plății integrale, oricine a achitat astfel de taxe începând din anul 2007. Inclusiv cei care au hotărâri judecătorești, sau cei care au acțiuni pe rolul instanțelor. La nivelul Administrației Finanțelor Publice Neamț s-au înregistrat până acum, începând cu data de 14 aprilie și până astăzi, 21 aprilie, un număr de 213 cereri de restituire a acestor sume. Însă, pot cere restituirea sumelor achitate doar cei care pot prezenta documentele autovehiculului în original și în copie, deci sunt titulari încă“, a declarat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administrației Finanțelor Publice Neamț.

*Ghișeul 16, în Piatra Neamț

La sediul din Piatra Neamț este pus la dispoziția contribuabililor un ghișeu special al cărui funcționar deservește doar publicul care vine cu această solicitare, pentru informații și depunerea documentelor în vederea restituirii taxelor auto. Este vorba de ghișeul 16 din corpul B al AFP Neamț, cu intrare de pe bulevardul Traian.

Cererea tip care trebuie completată și depusă împreună cu celelalte documente prevăzute prin procedura de restituire, este un formular recent adoptat de ANAF, ce se găsește la ghișeu ori se poate descărca de pe net.

*Documentele necesare

În cuprinsul formularului de cerere tip solicitantul trebuie să menționeze obligatoriu contul bancar în care dorește să-i fie virată suma cuvenită.

La cerere se anexează actul de identitate al persoanei fizice ori al reprezentantului persoanei juridice însoțit de împuternicirea dată acestuia, în copie. Plus chitanța prin care atestă plata, după caz, a taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. „Dacă solicitantul nu poate prezenta acest document de plată, nu este nici un impediment, la organul fiscal se face o verificare a plății prin Trezorerie, la solicitarea organului fiscal; deci contribuabilul nu mai face nici un demers în acest sens“, a mai precizat Cristina Ionescu.

Se mai depun odată cu cererea, în original și în copie, cartea de identitate a vehiculului și certificatul de înmatriculare.

În cazul acelor autovehicule care fac sau făcut obiectul contractelor de leasing, cererea de restituire se depune de contribuabilul beneficiar al dreptului de restituire care a dobândit autovehiculul în baza unui contract de leasing, la care anexează documentele menționate mai sus, în copii conforme cu originalul, pe baza propriei declarații.

*Cine și unde depune documentele

Potrivit procedurii de restituire, contribuabilul care a achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în vigoare la momentul înmatriculării, respectiv până la data de 15 martie 2013, data intrării în vigoare a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, poate cere restituirea sumei pe cale administrativă, direct la Fisc.

Documentele se depun la organul fiscal competent, iar actele în original se restituie contribuabilului după verificarea acestora și certificarea lor „conform cu originalul“ pe copiile care rămân la organul fiscal competent.

Documentele se transmit organului fiscal competent și prin poștă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Documentele în original, anexate la cerere de contribuabil, se remit acestuia, odată cu comunicarea deciziei de soluționare a cererii privind restituirea sumelor prevăzute la art. 7, 9 și 12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013 și a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive.

„Prin organ fiscal competent se înțelege, în cazul persoanelor juridice și al persoanelor fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere – organul fiscal la care persoana este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe, iar în cazul persoanelor fizice – organul fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal persoana fizică“, a mai spus purtătorul de cuvânt.

*Până când se depun cererile și când se soluționează

Cererea de restituire trebuie să fie depusă în cadrul termenului legal de prescripție a dreptului de a cere restituirea, respectiv în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2016, respectiv de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire.

Termenul de soluționare a cererilor de restituire a sumelor cuvenite contribuabililor, potrivit dispozițiilor legale, este de 45 de zile de la data înregistrării cererii de restituire la organul fiscal competent.

Sumele aprobate pentru restituire, precum și dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și data restituirii acesteia se achită către contribuabil, pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.

*Cum se restituie sumele

Organul fiscal competent comunică contribuabilului un exemplar din decizia de soluționare a cererii de restituire, la care anexează o copie a graficului tranșelor anuale aprobate la restituire. „Dacă un contribuabil înregistrează obligații fiscale restante, sumele solicitate se restituie numai după efectuarea compensării. Pentru plata fiecărei tranșe anuale, astfel cum au fost stabilite prin grafic, a sumelor actualizate cu indicele prețurilor de consum și a dobânzilor cuvenite contribuabililor, organul fiscal competent, prin compartimentul de specialitate, constată și operează eventualele compensări cu obligații fiscale restante existente în evidența pe plătitor până la data plății fiecărei tranșe“, a adăugat sursa citată.

Restituirea sumelor cuvenite contribuabililor se efectuează prin decontare bancară, în contul bancar indicat prin cererea de restituire.

Dacă până la restituirea integrală a sumelor cuvenite contribuabililor intervin schimbări privind datele de identificare ale acestora sau ale contului bancar, menționate în cerere, contribuabilul are obligația de a înștiința organul fiscal competent de îndată.

*Două tranșe pe an

Perioada de restituire pentru fiecare tranșă anuală din grafic este următoarea: pentru prima tranșă anuală, perioada de restituire este luna următoare datei emiterii deciziei de soluționare a cererii privind restituirea sumelor prevăzute la art.12 din O.U.G nr. 9/2013.

Pentru următoarele tranșe anuale perioada de restituire este:

– pentru cererile de restituire depuse în primul semestru al fiecărui an, perioada de restituire a tranșei este luna aprilie a fiecăruia dintre următorii 4 ani;

– pentru cererile de restituire depuse în cel de-al doilea semestru al fiecărui an, perioada de restituire a tranșei este luna noiembrie a fiecăruia dintre următorii 4 ani.

Prin tranșă anuală se înțelege cota-parte de 20% din taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Organul fiscal competent va realiza, până la data plății fiecărei tranșe anuale, actualizarea sumelor stabilite prin grafic cu indicele prețurilor de consum, precum și calcularea dobânzilor cuvenite contribuabilului, așa cum s-a stabilit prin procedura de restituire.

Cristina IORDACHE