Peste 200.000 de vizitatori pe an, la muzeele nemţene

* Din toamnă, două noi expoziţii temporare vor fi deschise la Muzeul de Istorie şi Arheologie

 Muzeul de Istorie şi Arheologie pregăteşte, din toamnă, două noi expoziţii temporare. Prima – organizată în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti – va fi o expoziţie foto-documentară care va marca 75 de ani de când preşedintele celei de-a doua Republici Poloneze, Ignacy Moscicki, s-a refugiat la Bicaz, în Castelul  personal de vânătoare al regelui Carol al II-lea (în septembrie, 1939). Cea de-a doua expoziţie temporară, intitulată „Modă şi societate în spaţiul românesc (sec. XVIII-XX)” va fi organizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi. Până la sfârşitul lunii august, Muzeul de Istorie şi Arheologie găzduieşte expoziţiile temporare „Dacii liberi de la confluenţa Moldovei cu Siretul” şi „Curiozităţi numismatice din colecţia prof. Dan Pobereznic”.

 

Una din cele mai valoroase expoziţii ale anului trecut, dedicată reginei Maria

 

Între expoziţiile temporare organizate, în cursul anului trecut, la Muzeul de Istorie şi Arheologie se numără: „Evoluţia urbanistică a oraşului Piatra-Neamţ (sec. XIX-XX) – expoziţie organizată în colaborare cu Serviciul Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale; „Arta restaurării”, „Tezaur arhivistic nemţean” sau „Mineralia” (expoziţie care a găzduit cele mai spectaculoase apariţii din minunata lume a pietrelor naturale).

Una dintre cele mai valoroase expoziţii ale anului trecut a fost expoziţia „Regina Maria – Regina tuturor românilor”, prilejuită de comemorarea a 75 de ani de la moartea Suveranei României Mari. Expoziţia a fost organizată de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, în colaborare cu Muzeul Naţional Bran, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Direcţia Judeţeană Neamţ a Arhivelor Naţionale. Expoziţia a reunit peste 140 de obiecte din colecţiile Muzeului Naţional Bran şi Muzeului Naţional de Istorie a României: obiecte de artă (pictură, sculptură, gravură de sec. XV-sec. XIX), piese de mobilier (sec. XVII-1/4 sec. XX), o impresionantă colecţie de cărţi poştale şi fotografii – care au recompus viaţa reginei Maria, surprinzându-i cele mai semnificative momente.

„A fost pentru prima dată când un patrimoniu atât de valoros atribuit reginei Maria a poposit la Piatra-Neamţ. Pentru a-i cunoaşte personalitatea s-a recurs la reconstituirea unui fragment din dormitorul Suveranei de la Bran, cu piesele originale, pe care Regina cu mult gust le-a colecţionat. Unul din cele mai preţioase obiecte expuse a fost cravaşa reginei Maria, o piesă valoroasă nu doar datorită materialelor din compoziţia sa, cât mai ales prin faptul că pe măciulie, într-o montură de diamante, se află încrustată cifra Reginei”, ne-a spus Lucian Uţă, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.

Performanţele organizatorilor au fost răsplătite de vizitatori, circa 226.000 de persoane trecând pragul muzeelor nemţene din cadrul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, în 2013.

Irina NASTASIU