Peste 2.800 întreprinzători nemţeni, aşteptaţi la Fisc

fiscIntreprinzătorii nemţeni cu cifră de afaceri de peste 220.000 lei în anul precedent trebuie să depună raportări contabile aferente semestrului întâi al acestui an. Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Finanţelor Publice Neamţ, spune că termenul limită până la care agenţii economici sunt aşteptaţi cu situaţiile financiare semestriale este 18 august.

„Conform reglementărilor care se aplică începând de ieri, contribuabilii care nu depun aceste situaţii contabile sunt pasibili de amenzi ce pot ajunge până la valoarea de 5.000 de lei, iar cei care se încadrează în categoria acestor contribuabili cu raportare semestrială sunt cei care au realizat o cifră de afaceri de peste 220.000 lei la finele anului 2013, indicator care reiese şi din balanţa de verificare aferentă exerciţiului financiar anterior”, a precizat Cristina Ionescu.

În judeţul Neamţ există 2.846 de agenţi economici care sunt aşteptaţi să depună aceste raportări contabile semestriale. „Cifra este în evidenţele noastre, extrasă din situaţia contribuabililor care au depus raportările anuale la finele anului trecut, ceea ce este o situaţie diferită de cea a agenţilor economici aflaţi în evidenţele noastre”, mai spune purtătorul de cuvânt al Fiscului.

Raportarea semestrială trebuie completată în ce priveşte formularul privind situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii la un mod citeţ, fără prescurtări sau iniţiale, cu date de identificare complete şi cu încadrarea corectă în forma de proprietate şi codul unic de înregistrare.

“Aceste informaţii sunt extreme de importante, întrucât dacă nu sunt corect înscrise contribuabilul respective nu poate fi identificat şi astfel se consideră că nu a depus situaţia contabilă semestrială”, mai spune Cristina Ionescu. Documentele se depun pe suport de hârtie şi electronic sau numai electronic cu semnătura electronică extinsă, pe portalul www.e-guvernare.ro, pecum şi la ghişeele organelor fiscale teritoriale, ori la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, pe suport magnetic, împreună cu raportările contabile listate, semnate şi ştampilate. Cei care nu sunt obligaţi să depună aceste documente sunt firme care nu au avut activitate de la înfiinţare şi până la 30 iunie anul acesta, cei care au fost în inacitivtate temporară în primul semestru al anului, cei înfiinţaţi anul acesta şi cei aflaţi în lichidare.

Cristina IORDACHE