Peste 2.000 de turiști au luat cu asalt Masivul Ceahlău

masivul ceahlau

masivul ceahlau

Cristina IORDACHE

Peste 2.000 de turiști au urcat în Masivul Ceahlău în week-end, majoritatea pregătiți pentru o ascensiune la peste 1.900 de metri.

Câțiva turiști, însă, au confundat urcatul pe munte cu o ieșire la iarbă verde, luînd cu asalt masivul încălțați cu șlapi, fără medicamentele necesare, fără un minim de pregătire și informare asupra condițiilor de pe trasee. Salvamont Neamț apreciază, totuși, că a fost un week-end obișnuit, cu trei intervenții care au solicitat echipele de intervenție. „Sâmbătă, în jurul orei 9, un bărbat de 48 de ani, din Iași, s-a prezentat la Baza de Intervenții Dochia solicitând insulină, deoarece urcase cu o zi înainte și își uitase medicamentele în mașină. Deoarece nu este un medicament pe care să îl deținem în baremul medicației de urgență salvamont, i-am recomandat fie să coboare, fie să trimită pe cineva din grup să i le aducă. Persoana avea nevoie de trei administrări pentru a ține glicemia sub control”, a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț. În loc să facă ceva, în jurul orei 11 ieșeanul a revenit la salvamontiști fiindcă se simțea tot mai rău. Deoarece starea lui se deteriora rapid și vizibil, s-a hotărât evacuarea lui de urgență din masiv, pe targă, de pe platoul Ceahlăului până în stațiunea Durău, unde urma să-l preia ambulanța. Coborârea nu a fost, însă, una ușoară pentru salvatorii experimentați. „Transportul efectuat în poziție de siguranță, în decubit lateral, a fost extrem de dificil, victima vărsând de mai multe ori, atît pe timpul transportului cu UT 2000, cât și în autospeciala de intervenție care a venit să-l preia de la cota 1.300”, a mai spus sursa citată. Aproape de Durău, transportul pacientului a fost iar oprit, pentru administrare de oxigen, iar în jurul orei 15 bărbatul a fost preluat de ambulanță. A fost o misiune dificilă și riscantă, permanent existând posibilitatea ca victima să se înece cu propria vomă, să intre în comă hiperglicemică sau șoc hipovolemic, a apreciat șeful Salvamont

Tot sâmbătă, un bărbat de 37 de ani, din Câmpina, a fost atacat de viespi sălbatice în apropierea traseului ce duce la Cascada Duruitoarea, fiind necesară intervenția echipei din Baza Durău, iar în Dochia salvamontiștii au fost chemați să acorde primul ajutor la o plagă hemoragică suferită de un bărbat de 45 ani, din București, care s-a accidentat în apropierea Cabanei Dochia.