Peste 1000 de copii din judeţul Neamţ se află în plasament familial

copii plasamentLa sfârşitul lunii martie, 1.152 de copii din judeţul Neamţ beneficiau de protecţie de tip familial, aceştia aflându-se în grija asistenţilor maternali profesionişti ori beneficiind de măsuri de protecţie în centrele de tip familial aparţinând unor organizaţii private autorizate.

„Conform statisticilor, la data de 31 martie 2015, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului existau 557 de copii aflaţi în grija a 433 de asistenţi maternali profesionişti. Pe parcursul primelor trei luni din acest an s-au instituit 7 măsuri de plasament la asistenţii maternali şi au fost dispuse 2 măsuri de încetare a plasamentului din motive de împlinire a vârstei majoratului de către copii. Tot în primele trei luni ale anului au fost eliberate 9 atestate noi pentru asistenţii maternali profesionişti şi au fost întocmite 567 de rapoarte de urmărire a copiilor care beneficiază de astfel de măsuri de protecţie specială”, ne-a spus Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamţ.

Fiecare asistent maternal beneficiază de contract de muncă legal, indemnizaţia lunară netă fiind de 724 de lei (echivalentul salariului asistentului social cu studii medii). Pentru fiecare copil aflat la asistentul maternal sau în plasament familial, statul decontează suma de 600 de lei lunar sau 900 de lei lunar, în cazul copilului cu handicap, prin intermediul AJPIS.

În evidenţele DGASPC Neamţ se mai aflau, la sfîrşitul lunii martie, 527 de copii în plasament familial, dintre care 431 la rude pînă la gradul IV, iar 96 la alte familii sau persoane. Alţi 98 de copii beneficiază de condiţii optime de creştere sau dezvoltare în centrele de tip familial ale organismelor private autorizate.

Pe parcursul primelor trei luni din 2015 s-au instituit 21 de măsuri de plasament familial, dintre care 13 la rude şi 8 la alte familii sau persoane.

Copiii aflaţi în plasament familial, în centrele familiale ori la asistenţii maternali profesionişti sunt monitorizaţi periodic pentru a li se asigura cele mai bune condiţii de creştere, dezvoltare şi îngrijire.

Irina NASTASIU