Peste 1.000 de produse pentru igienă și înfrumusețare neconforme scoase de la vânzare

* Nereguli identificate la majoritatea operatorilor economici verificați de OPC * Promoții mincinoase

Nerespectarea prevederilor legale în cazul vânzărilor de produse de igienă și de înfrumusețare a fost constatată, de comisarii pentru protecția consumatorilor din Neamț, la 23 dintre cei 25 de operatori economici verificați la ultimul control tematic. Au fost identificate inclusiv produse expirate de prin 2015 și 2016.

În acțiunea de verificare a comercianților de produse cosmetice au fost cuprinși 25 operatori economici, dintre care un distribuitor și 24 cu activitate de vânzare. La un număr de 23 operatori din cei verificați s-au constatat abateri de la prevederile legale. Au fost controlate produse în valoare de 110.864 lei, valoarea produselor cu abateri fiind de 64.053 lei. Pentru abaterile constatate s-au aplicat 9 avertismente și 15 amenzi în valoare de 34.000 lei. S-a procedat la oprire temporară de la comercializare a 1.117 bucăți produs în valoare totala de 63.999 lei și la oprirea definitivă de la comercializare a 10 bucăți produs în valoare totala de 54 lei“, a declarat Vlad Ciurea, șeful Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Neamț.

La vânzarea directa, una dintre principalele abateri constatate se referă la informarea consumatorilor prin etichetarea produselor cosmetice, și anume nerespectarea prevederilor legale privind informarea consumatorilor prin etichetarea produselor cosmetice: la 6 operatori economici informațiile conținute de etichete erau inscripționate ilizibil, ușor de șters. În ceea ce privește nerespectarea prevederilor legale privind lipsa traducerii informațiilor în limba română, 12 operatori economici au fost prinși în „ofsaid“. Exemple de produse: degresant pentru unghii Cleaner, fond de ten Bourjois, rimel volum special, cremă de duș Bagnodoccia Cremosso, șampon Goji, cremă de păr Goji – proveniență Italia sau cremă Vinson a 40g –proveniență China, strugurel Editt – proveniență Polonia, o gama larga de șampoane și balsamuri pentru par – de proveniență UK.

În urma verificărilor efectuate, în județul Neamț nu s-a identificat niciun operator economic care să comercializeze produse cosmetice online – pe site-uri de prezentare și publicitate.

Ofertele speciale au fost, de asemenea, verificate de comisarii pentru protecția consumatorilor și astfel s-au identificat 5 operatori cu oferte mincinoase. „O ofertă specială trebuie să indice, în mod clar și neechivoc data la care încetează oferta sau, dacă este cazul, faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil, data de începere a perioadei în care se aplică prețul special sau alte condiții specifice“, a punctat Vlad Ciurea.

Cumpărătorii, sfătuiți să citească cu atenție eticheta

Comisarii pentru protecția consumatorilor din Neamț sfătuiesc cumpărătorii să fie vigilenți în momentul achiziționării produselor cu prețuri foarte mici întrucât există riscul ca acestea să provină din filiere paralele; să verifice dacă ambalajul corespunde valorii produsului: sunt șanse mari ca un produs zis „de lux“, ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt o contrafacere; să examineze cu atenție eticheta, pentru că o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere.
„Cumpărătorii trebuie să știe că unii producători și importatori «de marcă» au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă-hologramă, pentru securizarea lor și pentru protejarea mărcii“, a subliniat Vlad Ciurea.

De asemenea, cumpărătorii sunt sfătuiți să citească atent eticheta și să țină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.

Geanina NICORESCU