Peste 1.000 de elevi în proiectul „Cunoaște și protejează patrimoniul cultural național“

Parte a identității noastre ca popor, bagajul cultural național trebuie păstrat, recuperat și adus la dispoziția publicului ca un reper de înrădăcinare tot mai profundă în spiritul și spiritualitatea neamului.

Adresat tinerei generații, proiectul „Cunoaște și protejează patrimoniul cultural național“ – inițiat de Fundația Collegium XXI în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române – și-a derulat a IV-a ediție din acest an la câteva școli cu precădere de țară, acolo unde vestigiile arhitectonice stau mărturie la tot pasul. Singurul ofițer specializat pe Protejarea Patrimoniului Cultural din cadrul Poliției Neamț a derulat, în cursul lunii mai, întâlniri cu peste 1.000 de elevi din gimnaziu și liceu, tocmai pentru a le vorbi despre această neprețuită comoară a neamului, pentru ca, în cunoștință de cauză fiind, să o poată valoriza împreună, în comunitate.

Comisar doctor Vitalie Josanu a derulat ultima întâlnire din proiect miercuri, 31 mai 2017, cu elevii de la Școala Gimnazială nr. 2 din Piatra Neamț, împreună cu care a discutat și prezentat despre importanța cunoașterii și protejării patrimoniului cultural. „Anul acesta, au fost cuprinși în activitățile de informare peste 1.000 de elevi din cadrul școlilor generale din localitățile Piatra Neamț, Agapia, Crăcăoani, Bălțătești și a liceelor din orașul Târgu Neamț. Prezentările au fost susținute de ofițerul specializat în prevenirea și combaterea infracționalității pe linia patrimoniului cultural național din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Neamț. Ca element de noutate, față de edițiile anterioare ale acestui proiect, este faptul că unitățile școlare au fost selectate din mediile rurale ce prezintă un patrimoniu arhitectural autentic, tocmai pentru a se conștientiza valoarea acestor elemente de interes național“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Nu întâmplător, județul Neamț se clasează printre județele cu cei mai mulți elevi incluși în acest proiect, alături de județele Hunedoara, Cluj și Sibiu. Pasiunea pentru istoria și moștenirea culturală a României au făcut ca ofițerul Vitalie Josanu să aibă o contribuție remarcabilă, de-a lungul timpului, în munca de recuperare a valorilor de patrimoniu „rătăcite“ la iubitorii de profit (doar) de pe urma relicvelor mult căutate pe piața neagră de artă. Cunoștințele vaste și roadele activității ofițerului nemțean i-au adus recunoaștere la nivel național, prin cooptarea sa în comisia care elaborează Codul Patrimoniului.

Revenind la activitatea desfășurată cu elevii nemțeni, cea mai atractivă a fost întâlnirea cu peste 400 de elevi găzduită de Casa Culturii „Ion Creangă“ din Târgu Neamț. Tinerii au aflat despre rolul pe care patrimoniul cultural național îl deține în identitatea poporului român din prezentarea comisarului Vitalie Josanu susținută cu imagini și materiale video, din care elevii au înțeles mai ușor că valorile bunurilor culturale mobile și imobile perpetuează tradițiile și elementele de cultură material autentică, în detrimentul elementelor de import, ce nu ne caracterizează ca popor. Totodată, în cadrul prelegerilor susținute de polițist privind specificul patrimoniului cultural, cunoașterea, necesitatea protejării și valorificării lui, atât elevii, cât și cadrele didactice au manifestat un real interes pentru aceste subiecte, ceea ce ne dă convingerea că implicare fiecăruia dintre noi va proteja și perpetua patrimoniul lăsat cu sfințenie de urmașii noștri, a mai precizat sursa citată.

În cadrul acestor întruniri și la finalul activităților, cei prezenți au primit diplome de participare și recompense din partea Fundației Collegium XXI.

Cristina IORDACHE