Persoanele cu handicap, scutite de la plata impozitului auto, chiar dacă mașina nu este adaptată handicapului proprietarului

lege persoane handicapPână acum, acestea aveau obligația de a adapta mașinile sau motocicletele handicapului locomotor de care sufereau, pentru a nu plăti impozitul

În Neamţ, peste 18.000 de persoane suferă de handicap

Începând cu luna iulie, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata impozitului auto, chiar dacă mașinile pe care le dețin nu sunt adaptate handicapului de care acestea suferă.

Decizia este reglementată printr-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial și intrat în vigoare începând cu data de 16 iulie. Anterior acestei reglementari, persoanele cu handicap erau obligate să își modifice autoturismele pentru a beneficia de această scutire.

Astfel, potrivit Legii nr. 193/2015, persoanele cu handicap grav sau accentuat vor fi scutite de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor pe care le deţin, fără a mai fi nevoite să le modifice în funcţie de handicapul de care suferă.

De asemenea, documentul introduce o nouă prevedere, potrivit căreia persoanele cu handicap sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale (rovinieta) pentru un singur autoturism deţinut. Reglementarea se aplică şi însoţitorilor persoanelor cu handicap sau asistenţilor personali ai acestora, după caz.

Vechea lege nu impunea nicio limitare în acest sens, ceea ce dădea dreptul persoanelor cu handicap de a conduce pe drumurile naţionale din România, fără plata rovinietei, una sau mai multe maşini.

„A fost o perioadă de reale frustrări pentru o parte din persoanele cu dizabilităţi care nu puteau beneficia de facilitățile acestor două articole. Prin dispoziţiile art.28, persoanele cu handicap erau scutite de la plata tarifului de utilizare a rețelelor de drumuri naţionale, dar scutirea se aplica doar pentru autoturismele adaptate pentru handicap. Cum ar fi trebuit să-și adapteze și să conducă mașina un nevăzător, un distrofic imobilizat sau un paraplegic?

Federația Consiliul Național al Dizabilităţii din România multumeşte tuturor organizaţiilor care timp de nouă ani au trimis, în repetate rânduri, sesizări cu privire la aceste anomalii ale legii 448, atât către CNDR cât și către autorități”, a spus Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

În judeţul Neamţ, peste 18.000 de persoane suferă de handicap, potrivit unei statistici a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

 

Drepturi băneşti pentru persoanele cu handicap

 

Conform legii, persoanele încadrate în grad de handicap beneficiază de următoarele drepturi băneşti: indemnizaţie lunară indiferent de venituri (234 de lei pentru adultul cu handicap grav şi 193 de lei pentru handicap accentuat); buget complementar lunar, indiferent de venituri (106 lei pentru handicap grav, 79 de lei pentru handicap accentuat şi 39 de lei pentru handicap mediu) şi indemnizaţie de însoţitor pentru persoanele cu handicap vizual (777 de lei).

Toate aceste drepturi sunt acordate de către DGASPC Neamţ, în conformitate cu prevederile Legii 448/2006 republicată, pentru toate persoanele încadrate în grad de handicap, indiferent dacă fac parte sau nu dintr-o organizaţie neguvernamentală. Condiţionarea acordării acestor sume de către ONG-uri este ilegală.