Persoanele cu handicap care exercită profesii liberale, scutite de impozit

Dir Taxe si Impozite interiorVeniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, realizate în mod individual din exercitarea unei profesii liberale, nu sunt impozabile. Aşa au decis săptămâna trecută senatorii, dând vot favorabil  proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.

Proiectul de lege reglemenează adoptarea unor măsuri privind veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat din exercitarea unei profesii liberale.

Mai exact, veniturile provenite din exercitarea unei profesii liberale nu sunt incluse în veniturile salariale și nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit.

Conform expunerii de motive, aceste măsuri sunt de natură să instituie un tratament fiscal nediscriminatoriu acordat persoanelor cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri din activități independente, precum și venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, tratament care este aplicat în prezent veniturilor din salarii și/sau pensii obținute de aceste persoane, care sunt venituri impozabile.

Numărul persoanelor cu handicap din judeţul Neamţ este de  18.124, din care 1.106 persoane cu handicap instituţionalizate şi 17.018 persoane cu handicap neinstituţionalizate.

În evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ se mai află 1.396 nevăzători, 726 asistenţi personali şi 2.999 persoane care au optat pentru indemnizaţie, în locul asistentului personal.

„Conform legii, beneficiază de scutire de la plata rovignetei persoanele cu handicap cu maşini adaptate, dar şi cei care au în întreţinere persoane adulte cu handicap ori copii cu dizabilităţi. De la 1 ianuarie 2015, cuantumul indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap este de 234 lei, pentru adultul cu handicap grav şi 193 lei, pentru adultul cu handicap accentuat”, ne-a spus  Mariana Mancaş, şefa Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte din cadrul DGASPC Neamţ.

Persoanele cu dizabilităţi beneficiază şi de un buget complementar lunar de 106 lei, pentru adultul cu handicap grav, 79 lei, pentru adultul cu handicap accentuat  şi 39 lei, pentru adultul cu handicap mediu. De asemenea, indemnizaţia de însoţitor pentru persoanele cu handicap vizual este de 724 lei.

Irina NASTASIU