Permisul de conducere, tot mai greu de obținut

Guvernanții înăspresc modul de obținere al permisului de conducere, pentru scăderea numărului de accidente rutiere, în care sunt implicați șoferii români.

În acest sens, Guvernul a aprobat Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră până în 2020, precum și un plan de implementare. În plus, se analizează crearea unui cadru legal pentru reabilitarea și consilierea șoferilor cu abateri grave și dese de la normele rutiere, în special în cazul șoferilor profesioniști. Și evaluările psihologice și cele medicale vor fi înlocuite, iar baremele de evaluare vor fi actualizate periodic, cu scopul împiedicării primirii avizelor în mod nelegal. În afară de aceste lucruri, după împlinirea unei anumite vârste, cei care se urcă la volan vor fi verificați mai des. Ca noutate, și mașinile care au fost implicate în accidente rutiere vor fi controlate tehnic înainte de repunerea lor în circulație.
Pe de altă parte, începând cu data de 1 februarie 2017, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Neamț (SPCRPCIV) a avut o creștere semnificativă a activităților desfășurate de salariații serviciului, în urma modificărilor legislative prevăzute în Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife.
Astfel, în primele cinci zile lucrătoare ale lunii februarie au fost primite 1.510 de cereri pentru înmatriculări autovehicule, 296 pentru atribuire de numere provizorii și 742 pentru
eliberare permise de conducere. Din acestea, 496 au fost pentru reînnoire, 28 pentru preschimbare permis conducere străin, 180 examen, 25 modificări de date și 4 pentru preschimbare permis conducere model vechi.

V. ANDRIEȘ