Permanență la DSVSA Neamț în perioada premergătoare Paștelui 

* Medicii veterinari vor fi cu ochii pe comercianții de miei, ouă și produse de patiserie specifice sărbătorilor

În perioada premergătoare sărbătorilor de Paște, medicii veterinari acționează pentru protejarea sănătății și respectarea intereselor consumatorilor, prin activitatea specifică de monitorizare și control a siguranței alimentelor și a sănătății animalelor. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a primit de la Autoritatea Națională setul de acțiuni care urmează a fi întreprinse pentru a le asigura nemțenilor produse alimentare sigure.

„Aceste acțiuni vor include toți medicii veterinari din cadrul DSVSA, ai circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, dar și ai circumscripțiilor sanitare veterinare zonale. Controalele urmăresc respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate târgurile de animale, piețele agro-alimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare și unitățile de alimentație publică. Astfel, până la data de 15 martie 2017 este asigurată permanența la nivelul DSVSA, CSVSA și CSVZ, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Vor fi afișate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranței alimentelor. În toate piețele agroalimentare și în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea și celelalte produse de origine animală, se asigură necesarul de personal sanitar veterinar și permanența acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Pentru eficientizarea acestor acțiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorități competente județene/locale (Primării, Consilii Județene, Instituții ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc) în vederea organizării unor acțiuni comune de inspecție și control, în limita competențelor stabilite prin legislația în vigoare și în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorități“, au transmis reprezentanții DSVSA Neamț.

Acțiunile de control vor viza fermele sau exploatațiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum și operatorii din domeniul alimentar care desfășoară activități de procesare, depozitare, transport, distribuție și comercializare a cărnii de miel și a produselor derivate din aceasta și dețin autorizare sau înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor poate fi realizată și în spații amenajate temporar, organizate în condițiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară și în care sunt respectate condițiile prevăzute de legislație.

Vor mai fi verificate condițiile de valorificare a ouălor și a produselor din ouă destinate consumului uman, condițiile de vânzare a laptelui și a produselor din lapte.

DSVSA subliniază că alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon etc. se pot comercializa în spații amenajate și înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, sub controlul personalului de specialitate. În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor constatate medicii veterinari vor suspenda activitatea unității respective până la remedierea tuturor deficiențelor, vor aplica sancțiuni sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetățenilor.

Dacă există suspiciuni cu privire la substituirea cărnii de ovine cu carne provenită de la alte specii cât și în cazul suspiciunii de substituire a speciilor de pești sau în situația în care există dubii cu privire la încadrarea în parametrii de calitate și siguranță stabiliți de legislația în vigoare, medicii veterinari oficiali pot preleva probe conform prevederilor legale.
Geanina NICORESCU