În perioada 21 septembrie – 30 octombrie, Expoziția „Aurul și argintul antic al României“, la Muzeul de Artă

 

*Vor fi expuse peste 1.000 de piese arheologie din metale prețioase * Complexul Muzeal Neamț contribuie atât cu piese din metal prețios, cât și cu artefacte realizate din lut și cupru * Elevii și studenții beneficiază de gratuitate

Vernisajul expoziției „Aurul și argintul antic al României“ va avea loc miercuri, 21 septembrie, la ora 17.00, la Muzeul de Artă. Expoziția, care va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii octombrie, reprezintă cel mai mare proiect cultural expozițional al României din ultimii 25 de ani, realizat la inițiativa Muzeului Național de Istorie a României din București. Vor fi expuse peste 1.000 de piese arheologie din metale prețioase, descoperite pe teritoriul României, acoperind o perioadă cuprinsă între Eneolitic și Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a. Chr. până în secolul al VII-lea p. Chr. O parte importantă din artefactele prezentate provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, în special din cel al expoziției „Tezaur Istoric“, peste 800 de obiecte fiind selectate din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie și de istorie din țară, parteneri generoși în acest proiect. Vernisată mai întâi la București, pe 19 decembrie 2013, expoziția a fost itinerată de-a lungul anilor 2014-2016 prin mai multe muzee din România.

Exponate vechi de 7.000 de ani

„Expoziția «Aurul și argintul antic al României» oferă publicului larg ocazia de a vedea exponate deosebite, realizate din metale prețioase, dintr-un palier cronologic extins pe aproape șase milenii. Complexul Muzeal Județean Neamț a contribuit atât cu piese din metal prețios, cât și cu artefacte de o valoare artistică excepțională, realizate din lut și cupru, reprezentative pentru spațiul și perioada cărora le aparțin. Printre acestea se numără artefacte eneolitice, vechi de aproape 7.000 de ani, unice prin măiestria realizării lor“, ne-a spus muzeograful Lucian Uță, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal Județean Neamț.

„Vasul cu suport și colonete“ descoperit în cunoscuta așezare de la Izvoare, vasul-suport denumit sugestiv „Hora de la Frumușica“, „Soborul zeițelor“ de la Poduri sunt doar o parte dintre piesele emblematice care au luat naștere din mâinile olarilor cucutenieni.

Descoperirile comune, dar mai ales cele de prestigiu din acropola și necropola de la Brad demonstrează că pe terasa Siretului s-a aflat, începând din eneolitic, dar excelând în epoca dacică clasică, un centru de putere. Liderii acestei comunități și-au etalat obiectele de prestigiu, din aur sau cupru, argint sau bronz, făcându-și cunoscută autoritatea.

Mărturii ale priceperii artiștilor antici, piesele prezentate în cadrul expoziției vorbesc despre realități politice ale vremii lor, despre însemne ale aristocrației expuse cu fală, despre putere și faimă.

Expoziția este structurată pe șase secțiuni: Eneolitic, Epoca Bronzului și Prima Epocă a Fierului, Cultura getică preclasică, Cultura geto-dacică clasică, Perioada romană, Antichitatea Târzie și Evul Mediu Timpuriu. Prin textele și ilustrația panourilor explicative incluse în discursul expozițional, piesele din metale prețioase sunt abordate și dintr-o perspectivă „biografică“, încercându-se atât încadrarea în epocă și prezentarea condițiilor de descoperire, cât și evidențierea priceperii tehnologice a celor care le-au realizat, caracterizarea mediului în care evoluau cei care le înțelegeau semnificațiile, surprinderea diferitelor contexte în care puteau fi manipulate sau a sensurilor pentru care au fost create.

Expoziția va putea fi vizitată între orele 10.00-18.00, până pe data de 2 octombrie și între orele 9.00-17.00, în perioada 4-30 octombrie.

Prețul unui bilet este de 8 lei pentru adulți, 5 lei – grupuri organizate de minim 10 persoane și 3 lei – pentru pensionari. Elevii și studenții beneficiază de bilete cu titlul gratuit. Vizitatorii care doresc să facă fotografii sau filme trebuie să achite o taxă de 15 lei.

Irina NASTASIU