Performanţe nemţene: Premiul I pentru poetul Mihai Merticaru, la Festivalul cultural „Toamna Bacoviană”

premiuPoetul nemţean Mihai Merticaru a primit premiul I pentru poezie, acordat de Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, în cadrul Festivalului cultural băcăuan „Toamna Bacoviană”, ediţia a IV-a. Valorosul premiu a fost acordat volumului „Veşnicia dintre clipe”, care reprezintă o încununare a activităţii poetului nemţean.  „Nu e lucru uşor să obţii un asemenea premiu, mai ales că Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor numără peste 100 de membri, în concurs intrând foarte multe volume. Volumul «Veşnicia dintre clipe» cuprinde poeme în vers alb şi tratează temele eterne ale poeziei contemporane: dragostea, trecerea ireversibilă a timpului, moartea sau dialogul cu Divinitatea”, ne-a spus poetul Mihai Merticaru.

Organizat de Consiliul Judeţean Bacău, Revista “Ateneu”, Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România şi Inspectoratul Judeţean Şcolar Bacău, Festivalul „Toamna Bacoviană” s-a derulat pe parcursul a patru zile, în perioada 8 – 11 octombrie 2014.

Festivitatea de premiere a avut loc vineri seara, la Centrul de Cultură “George Apostu” din Bacău, debutând cu acordarea Premiilor “Octavian Voicu” – ale Revistei „Plumb” şi a Premiilor Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România (preşedinte Calistrat Costin), înmânate de poetul Ovidiu Genaru. Alături de Mihai Merticaru, la secţiunea Poezie au mai fost premiaţi Ion Dinvale, Nicolae Pogonaru şi Valeria Manta-Tăicuţu. De asemenea, Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor a mai acordat premii pentru Critică (Adrian Dinu Rachieru), Proză (Maria Elena Cuşnir şi Viorica Petrovici), Debut în Critică (Cristina Ştefan) şi Premiul Restitutio (Nicolae Cârlan).

În finalul manifestării, au fost decernate Premiile Festivalului “Toamna Bacoviană”: Premiul Naţional “George Bacovia” (Adam Puslojic, poet, eseist şi traducător sârb, membru al Academiei Serbiei şi membru de onoare al Academiei Române – pentru cartea „Bacovia”, tradusă în limba sârbă); Premiul pentru Exegeză (Mihai Cimpoi, membru al Academiei Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române); Premiul de Excelenţă (Emilian Marcu);  Premiul pentru Publicistică Literară (Doina Cernica) şi Premiul Special al Juriului (Paul Blaj).

 

Mihai Merticaru – repere biografice

 

Poetul Mihai Merticaru s-a născut pe data de 20 iunie 1938 la Rediu, judeţul Neamţ. După terminarea claselor primare (1945-1949) şi gimnaziale (1950-1953), urmează cursurile Liceului „Bacovia” (azi, Colegiul Naţional „Ferdinand I”) din Bacău (1953-1956). Este apoi bibliotecar (1956-1957) şi profesor suplinitor (1957-1960). În 1960 câştigă o bursă la Facultatea de Filologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, pe care o absolvă în 1965, cu lucrarea de licenţă „Critica snobismului în opera Hortensiei Papadat-Bengescu”, sub coordonarea prof. univ. dr. doc. Constantin Ciopraga, care o apreciază cu nota zece.

După terminarea facultăţii, este profesor titular de limba şi literatura română la Şcoala Nemţişor, comuna Vânători-Neamţ (1965-1967), la Şcoala Profesională din Buhuşi (1967-1968) şi colaborator la ziarul „Steagul roşu” din Bacău.

În 1968, când ia fiinţă ziarul „Ceahlăul” din Piatra-Neamţ, este angajat ca redactor la secţia culturală, unde funcţionează până în 1974, când cotidianul devine hebdomadar. Revine în învăţământ la Şcoala Generală Nr. 5 din Piatra-Neamţ, titularizându-se prin concurs.

Publică peste 260 de articole şi studii în toate revistele cu profil pedagogic, inclusiv în „Revista de pedagogie” şi în „Tribuna învăţământului”. Editează patru manuale auxiliare în sprijinul învăţământului de performanţă. Începând din anul 2000 este redactor la revista literară „Antiteze” din Piatra-Neamţ, iar din aprilie 2008, este inclus în colegiul de redacţie al revistei „Spiritul Critic” din Paşcani.

Mihai Merticaru este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Societăţii Române de Haiku.

Irina NASTASIU