Performanță mondială la „Petru Rareș“ Piatra Neamț Andra Jitaru, în lotul României la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică

 

*Județul Neamț are pentru a treia oară elevi în faza internațională a Olimpiadei la o disciplină care nu există în programa școlară * Succesul se datorează și profesorului Grigoruță Oniciuc, care coordonează elevii în afara orelor de program școlar

Județul Neamț s-a clasat în topul mondial la astrofizică și astrologie, datorită elevei Andra Jitaru și profesorului Grigoruță Oniciuc, de la Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț, după ce, ieri, tânăra a fost selectată pentru a reprezenta România la Olimpiada internațională a celor pasionați de spațiu, geografie, fizică și informatică, la un loc.

Duminică, 7 august, la Vatra Dornei s-a decis care sunt elevii ce vor face parte din lotul României care va pleca în India, unde va avea loc competiția, înainte de Crăciun. Rareșista va aparține uneia dintre cele două echipe ale țării noastre, avându-i colegi pe doi bucureșteni și câte un elev din Brăila și Alba Iulia. „Este un rezultat deosebit, la care nu știu cât speram, dar, desigur, îmi doream să îl ating. Îi mulțumesc domnului profesor Grigoruță Oniciuc, care are încredere în mine și care m-a ajutat să obțin foarte multe rezultate deosebite, începând cu clasa a VII-a, de când lucrăm împreună. Acum mă așteaptă o competiție grea, dar pentru că mai am «la activ» participarea la o internațională, sper că situația la final va fi una care să avantajeze țara noastră“, a spus Andra Jitaru, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Petru Rareș“.

Profesorul Grigoruță Oniciuc a mai avut astfel de rezultate, ajungând și cu alți elevi în internaționalele de astrofizică și, datorită acestei reușite, a făcut parte din echipa de profesori care i-au pregătit pe elevii din lotul național. „Sigur că este o mare bucurie și pentru mine, așa cum este pentru Andra, pentru că e încă o încununare a muncii noastre și pentru că prin realizările elevilor trăiesc profesorii lor! Este pentru a treia oară când mi se întâmplă să am elevi în lotul internațional, dar niciodată nu am avut la astronomie și astrofizică. Până acum aveam doar la astronomie, iar de data aceasta situația e mai complexă. Mă mândresc cu Andra Jitaru, așa cum mă mândresc și cu colega ei, cu Cristiana Dedu, cu care am fost de două ori în internaționale. Am fost cu Cristiana Dedu în Lituania, apoi cu Cristiana și Andra în Kârgâzstan, iar în decembrie anul acesta voi merge cu Andra în India“, a precizat profesorul Grigoruță Oniciuc.

Internaționala din India va aduce la masa competițională echipaje din circa 50 de țări. Astrofizica și astronomia nu se studiază în școlile din România, nefiind prinse în programele școlare. Elevii lucrează în afara programului școlar, bazându-se pe cunoștințele acumulate la orele disciplinelor pe care se bazează astrofizica și astronomia.

Mihael BALINT