Percheziţii la două firme din Piatra Neamţ

perchezitii

Administratorii sunt suspectaţi de implicare într-o grupare de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de 2,3 milioane de lei

*Suspecţii au fost conduşi la audierile de la Buzău

Două percheziţii au avut loc ieri dimineaţă în Piatra Neamţ la două persoane suspectate de implicare într-o reţea de evaziune fiscală cu întindere în nouă  judeţe şi în Bucureşti. “În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe documente de evidenţă contabilă şi înscrisuri privind acte de comerţ cu piei de animale. De asemenea, 17 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, pentru audiere”, a declarat comisar şef Florina Crucianu, ofiţerul de presă al Poliţiei Buzău. Acţiunea amplă de ieri a fost coordonată de Poliţia Buzău şi Parchetul Buzău într-un dosar de evaziune fiscal şi spălare de bani din comerţul cu piei de animale.

Joi, 15 ianuarie, echipajele de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Neamţ au descins la domiciliile celor doi suspecţi şi la firmele acestora din Piatra Neamţ, de unde au ridicat mai multe probe iar bărbaţii au fost conduşi la audieri. Descinderile de ieri sunt parte dintr-un dosar de urmărire penală început de anchetatori în octombrie 2014, sub coordonarea Poliţiei Prahova atunci.

Descinderile de ieri au vizat 40 de adrese de sedii de firme şi locuinţe ale persoanelor bănuite că ar fi efectuat operaţiuni fictive, în scopul diminuării obligaţiilor de plată la bugetul de stat şi pentru rambursării ilegale de TVA. La acţiune au participat aproximativ 150 de poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Buzău, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Neamţ, Vrancea, Dâmboviţa, Prahova, Argeş şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

“Activităţile, derulate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, urmăresc identificarea unor documente sau bunuri, pentru probarea  faptelor de evaziune fiscală. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la 2.300.000 de lei”, se arată în comunicatul IGPR. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Interne de Protecţie şi Informaţii.

 

*Piei “îmbrăcate” în facturi

 

În acest dosar instrumentat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Buzău sunt cercetaţi doi bărbaţi, în vârstă de 35, respectiv 59 de ani, administratori ai două societăţi din judeţele Buzău şi Galaţi, cu obiect principal de activitate comercializarea de piei de animale. “Aceştia sunt bănuiţi că, în perioada februarie – septembrie 2013, prin intermediul firmei din judeţul Buzău, ar fi obţinut 622.882 de lei, rambursări ilegale de T.V.A., în baza unor documente depuse la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Buzău, reprezentând achiziţii fictive de marfă de la alte societăţi care nu au ca obiect de activitate comerţul cu piei de animale”, a mai spus ofiţerul de presă al IPJ Buzău.

Anchetatorii cercetează alte 23 de persoane, administratori de societăţi comerciale cu sedii în judeţele Neamţ, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Vrancea, Dâmboviţa, Prahova, Argeş şi municipiul Bucureşti. În urma verificărilor, a rezultat că acele societăţi nu pot justifica provenienţa pieilor pe care le-ar fi livrat scriptic, administratorii lor fiind bănuiţi că ar fi întocmit, la rândul lor, documente fictive de aprovizionare de la firme cu comportament tip fantomă, radiate sau cu alte obiecte de activitate.

 

*”Schema” grupării a prejudiciat statul cu 2,3 milioane lei

 

Tot în sarcina societăţii din judeţul Buzău a fost stabilit, prin rapoarte de inspecţie fiscală, un prejudiciu de 1.779.237 de lei, reprezentând T.V.A. aferentă perioadei octombrie 2013 – mai 2014, pentru care nu ar fi fost acordat dreptul de deducere, ca urmare a suspiciunii derulării unor operaţiuni fictive, în scopul diminuării obligaţiilor de plată la bugetul de stat şi/sau al unor rambursări ilegale de T.V.A..

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 2.300.000 de lei.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău continuă cercetările, sub supravegherea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al ofiţerilor DIPI.

 

*Piei fictive în Neamţ şi într-un alt dosar cu prejudiciu de peste 21 milioane de lei

 

În 14 octombrie 2014 anchetatorii au derulat 38 de percheziții domiciliare în opt județe și în Capitală într-un dosar în care era vizată activitatea infracțională a 68 de persoane fizice și societăți comerciale bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu estimat atunci la peste 21,2 milioane de lei. La descinderile de atunci poliţiştii au condus la audieri doi bărbaţi din Piatra Neamţ, care au fost duşi la audieri la Prahova, iar la final au fost lăsaţi în libertate.

Din datele anchetatorilor, reiese că persoanele bănuite ar fi cumpărat piei de animale de la persoane fizice și, pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit și al TVA-ului aferent, ar fi declarat organelor fiscale achiziții de la firme tip fantomă, administrate de aceștia, direct sau prin interpuși, potrivit informaţiilor oficiale.  Perioada în care s-ar fi efectuat actele de evaziune fiscală a fost 1 ianuarie 2013 — 1 august 2014, când prin intermediul a 33 de societăți comerciale s-ar fi înregistrat în evidențele contabile documente ce atestau cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, printr-un circuit fictiv de societăți comerciale prin intermediul cărora administratorii acestui lanț comercial ar fi creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 21.246.274 lei. Oamenii legii au mai stabilit că prin transferuri succesive și ridicări de numerar ar fi disimulat originea ilicită a sumei de 161.857.383 de lei. Iniţial, în cauză au fost 7 suspecţi reţinuţi şi conduşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă, iar Curtea de Apel Ploieşti a menţinut decizia Tribunalului Prahova prin care doi suspecţi au fost lăsaţi în libertate şi cinci au primit control judiciar.

Cristina IORDACHE