Pensionarii ameninţă cu proteste de stradă

pensionari* Vârstnicii nemţeni cer majorarea pensiilor

Vârstnicii nemţeni sunt nemulţumiţi de traiul tot mai greu pe care trebuie să-l ducă. Încă de la începutul lunii iulie, Consiliul Naţional al Federaţiei Pensionarilor din România a înaintat Guvernului o listă de revendicări. Dacă acestea nu vor fi soluţionate, nici măcar în parte, pensionarii s-ar putea decide să organizeze, toamna aceasta, un miting la Bucureşti, în Piaţa Victoria.

“Între solicitările noastre se numără revenirea la valoarea punctului de pensie de 45% din salariul mediu brut pe ţară, contribuţia de 5,5% la fondul asigurărilor de sănătate să fie plătită de asiguraţii care au pensii mai mari de 1.000 lei, soţul supravieţuitor să primească, fără nici un fel de condiţionare, 25% din pensia decedatului, majorarea alocaţiei de hrană zilnică pentru pensionarii din căminele pentru vârstnici, care în prezent este de 8,2 lei”, ne-a spus Marcela Putilă, preşedintele Organizaţiei Pensionarilor din Judeţul Neamţ.

De asemenea, liderul vârstnicilor nemţeni spune că, deşi la începutul anului pensiile au fost indexate cu 3,76%, scumpirile din ultima perioadă au anulat această majorare. “Indexarea care s-a operat în ianuarie nu s-a resimţit la nivelului de trai al pensionarilor, întrucât din februarie au început scumpirile care au anulat banii primiţi în plus. Noi solicităm majorarea pensiilor, pentru că puterea de cumpărare a persoanelor în vârstă a scăzut dramatic”, a mai spus Marcela Putilă.

În opinia liderului nemţean, cu banii primiţi în plus la 1 ianuarie 2014, pensionarii nu şi-au putut cumpăra mai multe alimente sau medicamente şi nu şi-au putut achita mai uşor facturile curente. Chiar dacă, la 1 ianuarie 2013, valoarea punctului de pensie a crescut cu 4%, acesta reprezintă acum doar 34,28% din salariul mediu brut, faţă de anul 2012, când ponderea punctului de pensie a fost de 34,62%. “De aceea solicităm revenirea la prevederea din Legea nr. 263/2010, privind valoarea punctului de pensie, astfel încât acesta să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe ţară”, a adăugat Marcela Putilă.

Pensionarii mai cer guvernanţilor elaborarea unui Program Naţional privind construirea de cămine care să asigure condiţii de cazare şi tratament persoanelor vârstnice aflate în dificultate, modificarea legii asistenţei sociale şi adaptarea acesteia la realitate. Vârstnicii mai solicită să fie impozitate doar pensiile care depăşesc câştigul salarial mediu brut pe economie, luat în calcul la fundamentarea bugetului anual al asigurărilor sociale.

Irina NASTASIU