Pelerinaj de Florii la Piatra Neamț, Târgu Neamț, Roznov și Ceahlău

pelerinaj florii*Evenimentul este prilejuit de Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim* În anii interbelici manifestarea era susținută de la nivelul autorităților locale

Protopopiatul Piatra Neamț și Protopopiatul Roznov invită nemțenii astăzi, începând cu ora 14.00, la tradiționalul Pelerinaj de Florii, eveniment prilejuit de Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim. Pelerinii vor merge pe traseul: Biserica „Sf. Ioan Botezătorul“ Mărăței I (lângă Spital) – B-dul Traian – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Teatrul Tineretului – Biserica „Sf. Ioan Domnesc“, unde se va oficia și slujba Vecerniei.

La Târgu Neamț, pelerinajul va începe la ora 12.00, de la Biserica „Sfântul Ilie“, mergându-se în procesiune spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din oraș. În Protopopiatul Roznov, preoții și credincioșii vor merge prin dreptul troițelor aflate în localitatea Roznov, iar în Protopopiatul Ceahlău, procesiunea se va desfășura, începând cu ora 15.00, de la Parohia „Buna Vestire“ din localitatea Poiana Largului până la biserica Parohiei Lunca.

Pelerinajul de Florii, în perioada interbelică

Dacă Procesiunea de Florii este organizată, astăzi, exclusiv de protopopiate, în anii interbelici manifestarea era susținută de la nivelul autorităților locale. Astfel, din documentele aflate în arhiva Protopopiatului Piatra Neamț, aflăm că organizarea Procesiunii de Florii în perioada interbelică era coordonată de Primăria Piatra Neamț. La data de 13 aprilie 1938, primarul orașului, M. Bujeniță, făcea, prin intermediul Protoieriei, un apel către populația orașului de a participa la Procesiunea Stâlpărilor, „în amintirea intrării lui Isus Cristos în Ierusalim“ (scris astfel, cu un singur I și cu C – nota redacției):

„Invităm călduros toată populația orașului să participe la această procesiune tradițională creștină, care va pleca în ziua și ora arătată din fața Primăriei spre Biserica Sf. Ioan din Mărăței iar de acolo, după luarea stâlpărilor, se va întoarce la Catedrala orașului. Toate școlile din oraș se vor afla în fața Primăriei în acea zi la 10 a. m. de unde se vor încolona în ordinea următoare: Școalele Primare de fete, Școalele Primare de băieți, Școalele profesionale, normale și secundare de fete, Școalele de meserii, comerciale, normale și secundare de băieți“.

De asemenea, printr-o adresă trimisă Protopopiatului de către Primăria Piatra Neamț, la data de 19 aprilie 1940, primarul avocat Ernest Kirculescu face un apel la mobilizarea tuturor preoților, dar și a locuitorilor orașului, a autorităților și a școlilor, pentru participarea la Pelerinajul de Florii: „Vă rugăm să binevoiți a lua dispozițiunile necesare pentru ca în acea zi, la ora 9 dimineața, clerul orașului să fie adunat la biserica Sf. Ioan din Mărăței, de unde, după sosirea tuturor autorităților și școlilor, procesiunea, în frunte cu clerul, va aduce stâlpările la biserica Catedrală“.

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor are la bază evenimentul intrării Mântuitorului în Ierusalim, pentru ultima dată înainte de Patimile și Învierea Sa din morți, fiind întâmpinat cu ramuri de curmal, măslin și flori.

„În amintirea acestui fapt, în această zi se aduc în biserici ramuri de salcie care se binecuvântează cu o rugăciune specială, în timpul slujbei de dimineața, înaintea Sfintei Liturghii, și se împart credincioșilor, care le țin în mâini în timpul slujbei, ca simbol al biruinței împotriva morții, dovedită prin învierea lui Lazăr de către Mântuitorul, cu o zi mai înainte. Aceste ramuri sunt apoi purtate, în unele părți ale țării noastre, la brâu, ca o cingătoare, pentru tămăduirea de dureri de mijloc. În alte locuri, din ele se fac cununițe care se așază la icoane sau candele, până în anul următor, fiind aducătoare de bine“, arată pr. prof. dr. Nicolae Necula, în lucrarea sa „Biserică și cult pe înțelesul tuturor“.

Cea mai cunoscută denumire a acestei sărbători este cea de „Duminica Florilor sau Floriilor“ pentru că ea cade la începutul primăverii, când apar și primii muguri și cele dintâi flori de salcie, cătină, corn și altele.

Irina NASTASIU