Pe unde mai „bântuie“ sifilisul

În județul Neamț încă mai apar cazuri noi de sifilis și infecții gonococice și, chiar dacă numărul de îmbolnăviri s-a menținut constant de la un an la altul, respectiv 28 de cazuri anual de sifilis și 3 de infecții cu gonococ, distribuția pe zone ale județului aduce surprize.

Potrivit statisticii întocmite la nivelul Direcției de Sănătate Publică Neamț, se înregistrează o creștere a numărului de cazuri noi de sifilis în zonele Piatra Neamț (8 îmbolnăviri în anul 2016 față de 5 în 2015), Roman (16 cazuri anul trecut față de 14 în 2015) și la Bicaz (3 cazuri noi față de două în 2015). La Roznov nu a apărut nicio îmbolnăvire de sifilis pe parcursul anului 2016, zona respectivă având în urmă cu doi ani focarul cel mai mare de boală, cu 6 îmbolnăviri. Zona Târgu Neamț a avut un caz anul trecut și tot unul în urmă cu doi ani.

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală, de la un partener infectat, la altul – prin contact vaginal, anal sau oral – sau prin transfuzii de sânge infectat. De asemenea, infecția se poate transmite de la mama la făt în timpul nașterii, de aceea se recomandă testarea pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală înainte de a rămâne însărcinată. Medicii avertizează că, deși de foarte multe ori nu prezintă simptome, infecția poate fi prezentă în organism și este transmisă partenerilor până când va fi tratată. Diagnosticul și tratamentul infecțiilor cu transmitere nu sunt costisitoare comparativ cu neplăcerile create de acestea.

Sifilisul este o boală care poate provoca complicații grave, dacă nu este tratată la timp. Infecția afectează inițial tractul uro-genital (uretra, prostata, vagin, col uterin, trompe uterine), dar se poate extinde și la nivelul rectului, oro-faringian sau conjunctivele ochiului). Simptomele principale sunt apariția unor usturimi la urinare (disurie) și a unei secreții uretrale / vaginale abundente, inițial cu aspect mucos, apoi purulență. La femei simptomele apar la aproximativ 10 zile de la contact, iar infecția se localizează inițial la nivelul colului uterin, determinând apariția unor secreții purulente și sângerări intermenstruale.

În ceea ce privește cazurile de infecții gonococice, statistica arată toate cele trei cazuri noi apărute pe zona Roman. În anul 2015 au fost două cazuri în Piatra Neamț și unul în Roman.

Geanina NICORESCU