Pe eticheta cărnii de porc, obligatorie ţara de origine  

CORA - HIPERMARKETDe la finele anlui trecut, a intrat în vigoare noul sistem de etichetare a alimentelor, care  furnizeză informații coerente și transparente, încât consumatorul să cumpere în cunoștință de cauză. Sunt cerințe care acoperă și zona alimentelor proaspete şi preambalate, inclusiv pe cele vândute în restaurante sau cafenele.  S-a impus şi o lizibilitatea sporită, cu referire clară la nivelul minim al dimensiunii textului tipărit pe etichete. Scopul acestor norme legislative este acela de a reglementa etichetarea produselor alimentare în așa fel încât consumatorii să aibă acces mai ușor la informații cât mai multe.

Procesatorii s-au conformat, că n-aveau încotro. Cine nu respectă noile prevederi  privind etichetarea produselor alimentare, se alege cu  amenzi drastice. În cuatum de la 1.000 – 10.000 de lei pentru etichetare incorectă şi între 5.000 şi 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte.

*Etichetele cărnii de porc, oaie şi de pui, o altă faţă

Începând de la 1 aprilie 2015,  carnea de porc, oaie, capră sau pui nu se va mai putea vinde dacă nu are precizată pe etichetă țara de origine. Uniunea Europeană a luat această măsură în 2013, după scandalul cărnii de cal. La carnea de vită, nu trebuie precizat decât locul în care s-au născut vitele. Produsele procesate nu sunt obligate să ofere informații despre originea produsului.

Aceleași reguli sunt valabile și pentru carnea provenită din țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Acum,  în magazine, etichetele sunt întoarse pe toate părţile, cumpărătorii vor să ştie ce scrie pe acel „petec” de hârtie, ce conţine respectivul produs alimentar. Pe lângă elementele de bază, deja ştiute, mai sunt şi alte atenţionări speciale care musai trebuiesc menţionate pe etichetă.

Tina CONDREA