“Pe contrasens cu favorita președintelui. Cronica unei campanii”

LANSARE CARTE 10  ”Este un gest de curaj din partea tuturor să intri într-o competiţie directă cu favorita preşedintelui mai ales în vremurile în care trăim. Povestea intrării mele în campanie e foarte simplă: urmăream ce se întâmplă în colegiul din Roman şi după ce am aflat că în cursă intră şi Elena Udrea am sunat un lider PNL şi i-am spus că merg în Roman să mă lupt cu favorita preşedintelui. Am făcut multe campanii şi ştiam ce se întamplă şi ce jocuri se fac, dar niciodată nu mi-am imaginat că un lider de partid poate să îşi sacrifice propriul candidat printr-o înţelegere cu alte partide” . – Liviu Brătescu

“Pe contrasens cu favorita președintelui’. Cronica unei campanii”, semnată de Liviu Brătescu, istoric, cercetător, este unul dintre volumele cele mai inedite apărute în peisajul literar românesc. Editat de Editura Adenium din Iași, volumul care este un jurnal de campanie care reconstituie istoria unui eșec electoral: campania din 2012 de la Roman, în care candidatul Liviu Brătescu a fost implicat în mod direct.

Lansarea a avut loc la Piatra Neamţ, în prezenţa profesorului universitar Daniel Şandru şi a numeroşi politicieni PNL, iar volumul şi prezentările de care a avut parte s-au dovedit a fi un succes.

“Lansăm o carte despre care aş spune, nu ştiu dacă e bună pentru investiţii, nu ştiu dacă e bună pentru România, dar cu siguranţă este bună pentru istoria noastră recentă, pentru că ea devorează un act de curaj, relativ la un context politic în care un intelectual, istoricul Liviu Brătescu, s-a implicat în spaţiul public şi redă prin această carte povestea unei campanii care a fost urmărită de întreaga ţară. O campanie electorală în care Liviu Brătescu, de data aceasta politician, s-a implicat cu tot sufletul. A redat cu sinceritate tot ce s-a întâmplat la Roman, în colegiul în care domnia sa a candidat. E o poveste redată cu sinceritate, o poveste care pe mine ca cititor, nu neapărat ca politolog, m-a prins foarte tare, pentru că această poveste curge într-un mod neaşteptat, redând acele secunde şi momente în care oră de oră, Liviu, autorul, a trăit nişte clipe de tensiune maximă.

Este o carte care marchează o fotografie de epocă. A marcat ceea ce s-a întâmplat la Roman, în campania pentru alegerile generale din anul 2012, ceea ce s-a întâmplat într-un oraş mic dar cu o istorie mare, ceea ce s-a întâmplat aici in judeţul dumneavoastră, unde romaşcanul Liviu Brătescu s-a bătut pe contrasens cu favorita preşedintelui”, a spus în deschiderea evenimentului prof. univ. Daniel Şandor, politolog.

“Avem un moment pe care cred că puţini oameni politici l-au suprins, şi anume activitatea politică dintr-o campanie electorală. Despre campaniile electorale se scrie foarte mult în mass-media, se povesteşte foarte mult despre ele şi se creează legende, însă puţini oameni politici au avut curajul de a spune lucrurilor pe nume şi să le pună pe o hârtie. „Profesorul de la Roman”, aşa cum este numit şi cunoscut Liviu Brătescu, îşi lansează o carte despre care am convingerea că va da o importanţă deosebită în promovarea judeţului şi în perspectiva campaniilor electorale viitoare”, a mai adăugant Mugur Cozmanciuc, preşedinte PNL Neamţ, deputat.

 

Vizibil emoţionat şi parcă retrăind momentele campanei dedicată alegerilor parlamentare din 2012, însuşi autorul, istoricul Liviu Brătescu şi-a prezentat propria creaţie astfel:

“Am primit de-a lungul anului 2013 când tot spuneam prietenilor că pregătesc o asemenea carte întrebări precum cât voi povesti din cât s-a întâmplat în campania electorală şi dacă după publicarea acestei cărţi mai vreau să fac politică. Eu am spus tuturor că vreau să fac politică şi după tipărirea cărţii şi voi încerca să scriu atât cât voi putea de mult.

Ştiu că s-a discutat foarte mult la nivel speculativ pe baza acestei cărţi, însă lucrurile sunt de-o banalitate incredibilă. Pur şi simplu am intrat în această campanie cu bună credinţă, dar şi fiind convins de faptul că Romanul doreşte să aibă în parlament un altfel de politician decât Elena Udrea. Mi-am imaginat, mi-am închipuit că eu voi fi alesul, din câteva considerente.

Cineva la Iaşi m-a întrebat dacă în 2016 doamna Elena Udrea va candida la Bacău şi dacă mă voi duce să candidez şi eu la Bacău, pentru a-mi lua revanşa. Am spus-o şi la Iaşi, şi o mai spun. Nu acesta este scopul vieţii mele, să merg după doamna Udrea ca după urs. Când am înţeles că ea candidează la Roman, dincolo de şansa de a reprezenta comunitatea, am avut un imbold în a intra în această competiţie, însă nu e scopul meu în viaţă să continui această luptă. A fost o luptă între un om care a crezut o viaţă întreagă că povestea aceeea care se spune adesea despre politică, şi anume că dacă vrei să faci politică trebuie să poţi să mănânci o broască râioasă pe stomacul gol. Ei bine, eu cred că se poate facă politică în România şi fără să mănânci o broască râioasă pe stomacul gol în fiecare zi. A fost o campanie între un om care a crezut că se poate face campanie politică într-un anumit mod, stând de vorbă cu oamenii, prezentându-te, spunând ceea ce vrei să faci în mod real sau ce crezi că poţi să faci din acea postură pentru comunitatea pe care o reprezinţi, şi un om care a ştiu să folosească într-o competiţie electorală şi Biserica, şi instituţiile statului, dar şi mai grav, oamenii din aceeaşi formaţiune politică cu cea din care făceam eu parte.

Am fost implicat de-a lungul timpului în mai multe campanii electorale şi ştiu foarte clar ce se poate întâmpla într-o campanie electorală. Nu mi-am imaginat însă ,evident , că pot exista înţelegeri trans-partidice şi că un lider, care e numărul unu al organizaţiei, te poate aduce într-o competiţie, iar apoi să te trezeşti singur”, a conchis autorul.

 

Irina ŞTEFĂNESCU