Pe agenda primăriilor – PIPIRIG: La asfaltare, 3 drumuri comunale

Convorbire cu domnul primar Marcel Prună

Rep.: Din câte ştiu, la asfaltare aveaţi prinse 3 drumuri  „mari şi late”. La care dintre ele chiar se şi lucrează acum?

Marcel Prună: Am dat ordin de începere a investiţiei inclusă proiectul cu finanţare europeană integral nerambursabilă. Banii sunt alocaţi pentru asfaltarea a 3,5 km de pe drum  din satul Pluton, cel care a fost distrus la inundaţiile din vara anului 2010. Fondurile europene sunt special alocate pentru astfel de istuaţii.  Valoarea proiectului este de 1,5 milioane euro. Acum, întocmim documentaţia pentru a putea lua prima tranşă de plăţi.

Rep.: Cu banii europeni, rezolvaţi în totalitate distrugerile cauzate de inundaţii în zona respectivă? La drum mă refer.

M.P.: Numai o parte. Pentru restul de drum „mâncat” de ape, aveam un alt proiect, aflat acum suntem în procedură de licitaţie. A doua, de altfel.  Urmează ca lucrarea să fie postată pe SEAP. Este făcut Caietul de sarcini şi tot ce trebuie. De fapt, primii doi kilmetri din acest drum au fost prinşi în PNDI.  La acea vreme, eram foarte avanaţi cu documentaţiile, se ţinuseră chiar şi licitaţia pentru execuţia lucrărilor.  Câştigase firma domnului deputat Umbrărescu, dar a renunţata la lucrare…

Rep.: Renunţare care v-a ţinut mult în loc…

M.P.: Foarte mult! În plus, au fost şi alte belele. În primul rând, a trebuit să refac studiu de fezabilitate, aproape toată documentaţia. Proiectul l-am depus, anul trecut, la Ministerul Dezvoltării Regionale. Acum suntem iar în procedură de licitaţie şi pentru acea porţiune de drum. Proiectul pentru accesarea fondurilor europene l-am făcut de la „Kilometru 2” în sus, adică în continuarea proiectului întocmit iniţial, pe care îl ştiam aprobat la finanţare. Asta a generat nemulţumire în rândul oameniilor, unii înţeleg mai greu. Chiar mi-au reproşat că nu am început asfaltul chiar de la drumul naţional, ci cu 2 km mai încolo. Le-am tot spus eu că pentru acea bucată aveam alt proiect,  banii erau aprobaţi,  trebuiau să vină din altă parte. Le-am tot explicat cum e cu licitaţia deja ţinută, de renunţarea firmei de  a mai face lucrările… Dar ei o ţineau pe-a lor, că nu s-a început „gospodăreşte”, cu asfaltul de la capătul drumului…

Rep.: Cel de al treilea dum?

M.P.: Banii sun alocaţi prin HG 577, din care s-au executat lucrări pe 6 km de drum. Până acum ni s-a alocat doar 30 la sută din valoarea totală a proiectului. Aştept continuarea acestei finanţări.

Rep.: Alte investiţii tot pe modernizarea infrastructurii? De data asta mă refer la cele de apă şi canal.

M.P.: Lucrez acum la studiul de fezabilitate pentru alimentare cu apă în satele Pluton, Dolheşti,Pâţâlâgeni, Stânca şi Leghin. Din 2011 am depus, la Ministerul Dezvoltării şi la Adminitraţia Fondului de Mediu, un proiect privind sistemul de canalizare  şi staţie de epurare pentru satele Boboieşti şi Pipirig. Nu mă pot „întinde” prea mult, e vorba şi de fondurile pe care le avem la dispoziţie. Unele cheltuieli trebuie să le acoperim din resursele locale.

Rep.: Pe fonduri europene mai aveţi ceva, în afara drumului de la Puton?

M.P.: Deja am depus un proiect la GAL Cahlău, unde este arondată şi comuna Pipirig. Valoarea este de 49.000 euro, bani europeni urmând a fi alocaţi pentru reabilitarea căminului cultural, din centrul civic Pipirig.  Din acest an avem promisiunea că vom primi finanţare  pentru continuarea lucrărilor la construcţia blocului ANL, care va avea 32 unităţi locative. Aici este vorba de bani româneşti, nu de bani europeni!