Pe 24 ianuarie, pietrenii și-au dat mână cu mână la Curtea Domnească

DSC_9147

Peste 150 de pietreni s-au prins în Hora Unirii, pe platoul Curții Domnești, pe 24 ianuarie. Aflat la prima ediție în această formulă locală, evenimentul care a marcat Mica Unire a strâns la un loc autorități locale și județene, zeci de elevi și cetățeni ai muncipiului Piatra Neamț. După ce a fost explicată importanța Unirii de la 1859, și după ce oficialitățile au rostit mesajul lor ocazionat de sărbătorirea și importanța zilei de 24 ianuarie, toți ”și-au dat mană cu mână”, într-o horă a Unirii care a adus aminte de evenimentele importante ce au marcat istoria poporului român de-a lungul vecurilor. Rezumând, mesajul transmis de autorități a îndemnat la Unire.

 

Mihaela Verzea, specialist la Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, a evocat şi  un moment mai puţin obişnuit petrecut la Piatra Neamţ în data de 24 ianuarie 1859.  Un profesor, Emanuil Halunga,  şi-a incendiat propria casă din Valea Viei, pentru a-şi arăta, practic, bucuria şi entuziasmul pentru alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza şi Unirea Principatelor Române. Şi tot de la  Piatra Neamţ, pe 24 ianuarie 1859, a plecat o telegramă la Iaşi, prin care cetăţenii îşi exprimau bucuria de a se fi realizat cea mai fierbinte dorinţă a naţiei – Unirea Principatelor.

 

”Am dorit să marcăm într-un mod deosebit Ziua Unirii principatelor Române, invitând pietrenii să-și dea mână cu mână pe platoul de la Curtea Domnească. Mulțumim celor care ni s-au alăturat, în număr mare, chiar dacă vremea de afară nu a fost tocmai prielnică. Consider că inițiativa noastră a fost foarte bine primită de locuitorii municipiului Piatra Neamț, și și-a atins scopul”, a declarat Dragoș Chitic, primar al municipiului Piatra Neamț.

 

”A fost prima manifestare de acest gen și îmi doresc să devină o tradiție, o obișnuință, ca pe 24 ianuarie, municipiul Piatra Neamț să facă parte dintre marile orașe care marchează Mica Unire. Dincolo de participarea autorităților județene și locale, și dincolo de vremea urâtă, m-a bucurat o largă participare din partea cetățenilor municipiului Piatra Neamț, elevi profesori, oameni de toate vârstele. Astfel, i s-a recunoscut adevărata valoare a acestui eveniment. Mesajul nostru este acela de a ne recunoaște adevăratele valori ale istoriei poporului român, și de a alege cale dialogului, a comunicării, într-un cuvânt, a unirii”, a spus Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

 

Irina  ȘTEFĂNESCU

 

Foto: Mircea ALBU