Pavilion cu 76 de paturi, renovat din temelii

bisericani1

Spitalul Bisericani adus la strandarde europene

* „Dacă nu se intervenea acum, era dezastru: unitatea sanitară devenea ruină!”, a spus Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ

* Investiţia a fost realizată cu bani europeni, cu aportul Primăriei Alexandru cel Bun şi cu ajutorul Consiliului Judeţean

În prezenţa oficialităţilor judeţene, Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun, a inaugurat, ieri, la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, cel de-al doilea pavilion medical renovat din temelii. La „tăierea panglicii” au participat George Lazăr, prefectul de Neamţ, preşedintele CJ, Culiţă Tărâţă, vicepreşedintele CJ- Dan Manoliu, şefa Casei de Asigurări de Sănătate- dr. Magda Spînoiu, dr. Dan Morenciu- directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, Dan Vasile Constantin şi consilieri locali de la primăria din comună.

Complexul, structurat pe trei etaje, are saloane cu 76 de paturi şi grupuri sanitare proprii şi este prevăzut cu lift exterior.

„Sanatoriul Bisericani nu a mai fost renovat de pe timpul lui Cuza; apoi au venit americanii şi au făcut un pavilion, şi de atunci nu s-a mai întâmplat nimic, în afară de faptul că s-a mai dat câte un var, pe ici pe colo”, a spus primarul Ion Rotaru. „Pacienţii se numără cu miile pe parcursul unui an şi vin din 37 de judeţe, inclusiv de la Bucureşti. Avem 300 de paturi, 250 de  cadre medicale şi, desigur, nu-i uşor să susţinem un asemenea spital cu bugetul unei primării locale şi să facem renovări din temelie”.

Proiectul de reabilitare a clădirii inaugurate ieri a fost început în anul 2009, când a fost întocmită documentaţia, însă lucrările au fost demarate în 2010. Până acum au fost alocate 1,8 milioane de euro de la Compania Naţională de Investiţii, însă cheltuielile de proiectare şi dosare întregi de avize au fost făcute pe cheltuiala Primăriei Alexandru cel Bun – aproximativ 10 miliarde de lei. Consiliul Judeţean a investit tot vreo 10 miliarde. Complexul inaugurat ieri are 3 etaje şi este prevăzut, în proiect, cu un lift exterior, foarte necesar în condiţiile în care pacienţii imobilizaţi la pat nu pot fi transportaţi decât cu tărgile.

„Am făcut casa liftului şi domnul Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean, ne-a promis, dacă şi consilierii vor dori, că alocă  5 miliarde de lei să putem finaliza partea din spate a spitalului şi liftul”, a precizat primarul Ion Rotaru.

 

* Deficit de 100 de angajaţi şi discursuri de încurajare

 

„Ţin să felicit echipa managerială de la Sanatoriul Bisericani, Primăria Alexandru cel Bun, prin persoana domnului primar Ion Rotaru, pentru această realizare”, a spus Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ. „Am o mulţumire sufletească, aceea că, iată, putem arăta oamenilor că se poate, chiar şi în această criză fantastică. Bisericani este unul dintre cele două spitale de profil din ţară, iar dacă nu se intervenea măcar în al 12-lea ceas, astăzi ar fi fost un dezastru, ar fi fost în paragină”.

Din păcate, acoperirea cu personal la spitalul din Bisericani este de doar 68%, fiind un deficit de aproximativ 100 de angajaţi. „Am făcut adrese la Ministerul Sănătăţii, pentru deblocarea a 8 posturi de asistente vacantate în perioada 2009-2011, când se făceau angajări doar una la şapte eliberate, dar nu ni s-au aprobat, astfel încât avem în continuare nevoie mare de oameni şi organizăm concurs numai dacă pleacă cineva”, a afirmat managerul unităţii sanitare, Emilia Ciobanu. Primarul Ion Rotaru spune că partea plină a paharului este că, la intervenţia sa, Ministerul Sănătăţii a aprobat fondul pentru susţinerea salariilor până la sfârşitul anului.

„Mă bucur să văd că în comuna dumneavoastră, în judeţul nostru, la Spitalul Bisericani lucrurile merg într-un sens bun”, a apreciat prefectul de Neamţ, George Lazăr. „Apreciez pozitiv activitatea de aici dar în primul rând a principalului investitor, Consliul Judeţean, a preşedintelui Culiţă Tărâţă, care a făcut eforturi într-o perioadă în care bugetul nu a fost unul generos. Sperăm ca Dumnezeu să ne ajute ca, în perioada 2014-2020, când are loc absorbţia fondurilor europene, noi, ca judeţ, să fim fruntaş la a accesa proiecte. Mă bucur că preşedintele CJ crede în cele mai importante proiecte ale Guvernului Ponta care prevăd investiţii masive pentru asigurarea şi creşterea calităţii actului medical. Sigur, indiferent de funcţiile pe care le avem şi de veniturile pe care le avem, s-ar putea ca la un moment dat să ajungem în faţa unui medic, într-un spital, şi ne dorim cu toţii să fim trataţi cu responsabilitate, de medici bine pregătiţi, care au la îndemână aparatură de ultimă generaţie, şi să fim cazaţi în bune condiţii”.

 

Geanina NICORESCU