Patru suspiciuni de reacții post-vaccinare, niciuna confirmată

Direcția de Sănătate Publică Neamț a investigat, prin Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control al Bolilor Transmisibile patru suspiciuni de reacții adverse postvaccinale semnalate pe parcursul anului trecut. Conducerea DSP susține că nu s-a confirmat niciuna, însă, evident, acolo unde a „încolțit sămânța” suspiciunii, greu mai poate fi ea anihilată…

În total, la nivelul județului au fost administrate 42.888 doze la diferite grupe de vârstă, în maternități și la cabinetele medicilor de familie. Potrivit reprezentanților DSP Neamț, acoperirea vaccinală a fost extrem de redusă pe unele grupe de vârstă și tipuri de campanie. Au fost realizate două anchete de estimare a acoperirii vaccinale la copii de 12 luni și la 24 de luni, conform metodologiei, la copii născuți în lunile iulie 2015 și iulie 2014. Potrivit raportului întocmit de DSP Neamț, acoperirea vaccinală la copiii de 12 luni, născuți în luna iulie 2015, a fost de 16,59% la vaccinarea cu ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), de 35,13% la imunizarea anti-Haemophilus influentzae B, câte 35,13% la vaccinarea cu DTPa și antipoliomielitică, 61,42% la vaccinarea antihepatitică B și de 94,13% la BCG.

Acoperirea la copii de 2 ani, născuți în iulie 2014, a fost ceva mai bună, respectiv între 72,60% și 92,34% pe diferite tipuri de vaccin.

Schema de vaccin aplicată și anul acesta este următoarea: în primele 24 de ore de viață se aplică, în maternitate, vaccinul hepatitic B, la 2-7 zile, tot în maternitate, se administrează vaccinul BCG, apoi la două luni, 4 și 11 luni medicul de familie imunizează copilul împotriva vaccinului hexavalent (DTPa- VPI-Hib-HepB), apoi la 12 luni se aplică vaccinul rujeolic-oreion-rubeolic (ROR) și la 5 ani, iar un an mai târziu copilul este imunizat cu vaccinul tetravalent (DTPa-VPI). La 14 ani, adolescentul primește vaccinul diftero-tetanic. Dacă se află pe stoc și mai ales dacă părintele își dă acceptul. Aceste două mari probleme au generat, anul trecut, o rată extrem de scăzută a imunizărilor.

Geanina NICORESCU