Patronii – obligaţi să le dea ceai fierbinte şi echipament muncitorilor

ger itm

*Angajatorii care nu au grijă de salariaţi pot fi amendaţi sau cercetaţi penal

Temperaturile geroase impun protejarea muncitorilor care lucrează în condiţii extreme. Reglementările obligă angajatorii să asigure confortul termic în cursul unei zile lucrătorilor care sunt expuşi la ger sau la vânt, care muncesc într-o atmosferă în care se resimte un indice de răcire sub pragul de minus 32.

“Este vorba despre temperaturi monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia”, precizează juristul Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, care mai subliniază că instituţia verifică în ce măsură angajatorii aplică aceste măsuri de securitate şi sănătate la locurile de muncă.

Sancţiunea pentru nerespectarea acestor măsuri este amenda, ce pleacă de la 1.500 lei şi poate ajunge până la 2.500 de lei, dacă nu se constată comiterea unei infracţiuni.

Lucrătorii de la drumuri, căi ferate, salubritate sau din anumite sectoare agricole trebuie să primească în zilele geroase între o jumătate de litru şi un litru de ceai cald, să beneficieze de pauze în care să poată să-şi echilibreze temperatura corpului, adăpostindu-se în spaţii încălzite, special amenajate sau puse la dispoziţie de angajator, şi nu în ultimul rând să aibă echipament corespunzător, adaptat termic.

Sunt norme care impun aceste măsuri, însă dacă un agent economic nu le poate asigura, poate trece la alternativa micşorării zilei de muncă sau oprirea activităţii ce se derulează în condiţii de frig extreme, dacă este posibil, aceasta neafectând vechimea personalului respectiv. Totul se aplică după două zile de temperaturi extreme, avându-se totodată în vedere şi situaţiile de îmbolnăvire. Pentru aceasta, conducătorii unităţilor trebuie să impună salariaţilor examinarea medicală periodică prin care aceştia sunt evaluaţi şi monitorizaţi, pentru a se preîntîmpina ca o persoană să sufere de o afecţiune care ar putea fi agravată de ger. De asemenea, angajatorii trebuie să poată asigura primul ajutor şi transportul la o unitate medicală şi să  poată transfera personalul din locurile de muncă expuse temperaturilor joase în alte sectoare.

Cristina IORDACHE