Pătlagina, contra ulcerului și gripei

Tina-PătlaginăPătlagina este o plantă erbacee cu frunze ovale. În limbajul popular, o întâlnim sub multe denumiri, de exemplu: iarbă grasă, iarbă mare, iarba bubei sau mama pădurii. Pătlagina creşte în zone cu relief diferit, însă la noi se găseşte peste tot, chiar şi pe terenuri virane sau în grădini. Florile ei au culoare roz sau albăstrui şi sunt grupate într-un spic, iar fructul este o capsulă ovală care are între 6 şi 25 de seminţe.

Pătlagina este bogată în minerale și calciu, xiloză, vitaminele A, C şi K, tanin, caroten, enzime şi pectine. Pătlagina conține mulți compuși bioactivi ca flavonoide , un compus organic care are un efect benefic în dieta umană pentru că alterează acțiunea negativă a alergenilor, virușilor și carcinogenilor. Conține și allantoină, un alt compus organic care stimulează creșterea celulelor, precum și aucubină un compus organic care protejează ficatul.

Studiile științifice au demonstrat efectele pătlaginei ca antiinflamatoare, analgezică, ușor antibiotică, cicatrizantă și activă în creșterea imunității.

Tina CONDREA