Patiserii din Neamţ, învăţaţi de OPC despre „cocă”

sediu protectia consumatorului

* Agenţii economici au fost avertizaţi ce E-uri mai pot folosi şi ce informaţii trebuie conţină eticheta confom noilor prevederi legislative

Agenţii economici care „plămădesc” şi comercializează produse de panificaţie în judeţ au fost convocaţi acum două zile, la sediul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ, pentru a fi puşi la curent cu noile prevederi privind compoziţia aluatului şi etichetarea pâinii.

„Acţiunea de consiliere a avut un caracter interactiv, cu intervenţii pertinente din partea reprezentanţilor operatorilor economci, ceea ce poate fi o garanţie a faptului că informarea completă, corectă şi precisă a consumatorilor va fi asigurată o dată în plus prin implementarea prevederilor noului act normativ; am dorit ca informarea şi implicit implementarea prevederilor legale să fie asigurată de la prima verigă în distribuţie”, a afirmat Vlad Ciurea, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ.

Această convocare a agenţilor economici cu profil de panificaţie a avut loc ca urmare a intrării în vigoare a Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificaţie pe teritoriul României,  modificat de Ordinul ANPC nr. 8/2014. Actul normativ prevede  definiţia pâinii, a specialităţilor de panificaţie, a aditivilor şi enzimei alimentare. Esenţial este faptul că, în conformitate cu art.3 din Ordin, nu se admite prezenţa coloranţilor în compoziţia produselor de panificaţie, cu excepţia E 150 a-d – zaharuri şi melase caramelizate – la pâinea din malţ.

La comercializarea produselor de panificaţie neambalate pe teritoriul României, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare denumirea produselor,  denumirea furnizorului, cantitatea netă/bucat, preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată, preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg,  ingredientele cu efecte alergene. Produsele de panificaţie neambalate sunt scutite de indicarea datei durabilităţii minimale, având în vedere că, prin natura lor, sunt comercializate în 24 de ore de la fabricaţie. Etichetarea nutriţională este opţională.

Conform aceluiaşi ordin, pentru produsele de panificaţie neambalate sunt acceptate unele scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate, pe durata de valabilitate.

 

Geanina NICORESCU