„Patericul pe înțelesul copiilor“, o nouă carte semnată de scriitorul Danion Vasile

Semnalăm apariția, la Editura Areopag, a cărții „Patericul pe înțelesul copiilor“, semnată de scriitorul Danion Vasile, prima carte care adaptează învățăturile din pustia Egiptului pe înțelesul copiilor din ziua de astăzi, prin pilde și întâmplări în care aceștia se pot regăsi.

După cum precizează pr. dr. Mihai Andrei Aldea în prefața cărții, „a pune comoara Patericului la îndemână copiilor înseamnă a le deschide larg porțile spiritualității înalte, înseamnă a le da puterea și înțelepciunea de a găsi rostul vieții, înseamnă a le pune la îndemână harta drumului celui îngust, a le arăta calea cea adevărată către Împărăția Cerurilor. Dacă pildele din «Pateric» sunt «Evanghelie» trăită, basmul românesc vechi țintește cumva spre ceea ce astăzi am numi o «cateheză fantasy». Adică o practică, profundă și fascinantă punere înainte a trăirii credinței într-un cadru în același timp real și ireal. Prin această așezare a catehezei în lumea de basm, românii se fereau și de a-i plictisi pe copii cu didacticisme sterpe, dar și de ispita arătării cu degetul. Personajele pozitive și negative din basme sunt neidentificabile – cu excepția lui Dumnezeu, a făpturilor cerești și respectiv a celor infernale. Paralela dintre pildele «Patericului» și basm există, dincolo de originea diferită, dincolo de distincția între real și imaginar, în esența care le definește: trăirea duhovnicească, valoarea practică a legilor morale și duhovnicești, efectele concrete ale respectării sau încălcării lor. Despre poveștile anexate la sfârșitul volumului spun doar că regăsirea basmului românesc într-o limbă contemporană, care poate fi înțeleasă, este o întregire și o restaurare de care avem cea mai mare nevoie!“

Danion Vasile s-a născut la 15 august 1974, în București. Desfășoară o intensă activitate apologetică, reflectată în numeroasele sale articole, cărți, conferințe și emisiuni radiofonice. Este doctorand în Patrologie la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Aristotel“, Tesalonic

Irina NASTASIU