PĂSTRĂVENI: La orizont, un amplu program investiţional

DSCF4026 *Obiective: asfaltări de drumuri comunale, extinderea reţelei de apă şi realizarea sistemului de canalizare

Convorbire cu primarul Ioan Onisei

Rep.: A răsărit soarele şi pe uliţele satelor comunei Păstrveni. La orizont se întrevede un program investiţional de anvergură, cu obiective de mare utilitate publică. Sunt investiţii pe care localnicii le aşteptau de multă vreme şi care, acum, au toate şansele să prindă contur faptic.

Ioan Onisei: Aşa este, a răsărit soare şi în comuna Păstrăveni. Că, până acum, tot  numai întuneric a fost… Fireşte, din punct de vedere investiţional. În acest an am demarat nişte investiţii, cu ajutorul Consiliului Judeţean Neamţ, dar şi al deputatului Ionel Arsene. Au avut grijă să aloce sume mai mari pentru bugetul local al comunei Păstrăveni. Cu consilierii locali am stabilit direcţiile spre care să orientăm banii.

Am reabilitat clădirea în care se află biblioteca comunală şi grădiniţa. Am realizat un grup sanitar la Rădeni, cu 12 cabine, fosă septică şi încălzire centrală. Mai am nişte bani pe care îi vom investi pentru extinderea sediului primăriei. Vom mai face două birouri noi, o sală de şedinţe, grup sanitar de incintă şi sala pentru centrala termică. La această ivestiţie, din start, nu am toţi banii necesari. Dar, pe parcurs, sper că vom primi fonduri şi pentru a finaliza această investiţie. Mizăm pe sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ. Este mare nevoie de aşa ceva, neapărat trebuie făcută această extindere. Salariaţii primărieie stau câte doi-trei într-un birou. În joc este calitatea serviciilor oferite cetăţenilor. Pentru asta este nevoie de linişte. Este vorba de întocmirea actelor care pleacă din primărie. Sala de şedinţe a consiliului local, ori pentru alte adunări de interes public, este foarte mică. Nu ne putem desfăşura activitatea în bune condiţii.

Rep.: Alte investiţii la orizont?

I.O.:  Avem în atenţie mai multe proiecte investiţionale prin care vrem să prindem din fondurile alocate pe Ordonanţa 28, cea cu dezvoltarea satului românesc. Am încheiat protocolul cu Ministerul Dezvoltării Regionale, am depus şi documentaţiile pentru mai multe tipuri de investiţii. Este vorba  de  modernizare drumuri comunale  şi vicinale în lungime totală de 8,4 km, extinderea reţelei de alimentare cu apă. Noi avem sistem centralizat de alimentare cu apă, care a fost realizat în anul 2004. Acum este nevoie de extinderea reţelei de apă. Totodată, ne-am propus să realizăm şi sistemul de canalizare cu staţie de epurare. Pentru că, acolo unde este alimentare cu apă, obligatoriu trebuie să fie şi sistem de canalizare. Sunt obiective investiţionale foarte mari, pe care oamenii le aşteaptă. Sunt investiţii multianuale şi sper că o să primim fondurile necesare, de la Guvern şi de la judeţ. Sper să reuşesc şi cu aceste proiecte. Dacă fac aceste investiţii, pot să fiu şi eu liniştit, mulţumit în sinea mea. Nu am stat degeaba în funcţia asta de primar timp îndelungat, din anul 2000. Până atunci, din 1992, am fost viceprimar. Am 22 de ani de muncă în administraţia publică local, ca primar şi viceprimar.

Rep.: Şcolile cum şi-au primit elevii? În ce condiţii?

I.O.: Sunt bune, oferă condiţii optime pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ.  În acest an am alocat fonduri  pentru lucrări de termoizolare a cădirilor de la două şcoli, au sisteme de încălzire centrală. Am participat la deschiderea noului an şcolar, am fost bucuros de investiţiile pe care le-am realizat în şcoli. Bugetul pentru şcoli este suficient, salariile cadrelor didactice au fost asigurate. N-a fost probleme cu fondurile pentru naveta cadrelor didactice. Au fost bani şi pentru bursele elevilor. Avem 19 copii care fac vin de la Lunca Moldovei la Şcoala Păstrăveni. Din păcate, nu am primit micobuz şcolar, deşi cerem asta de vreo doi ani. Acum  s-a făcut o greşeală acolo de unde au fost „dirijate” micobuzele şcolare. L-au trimis la Petricani, în loc să vină la Păstrăveni. Petricanii au două microbuze, Păstrăvenii nici unul. S-a făcut o confuzie, nu-i prima dată când se întâmplă asta. Vin plicuri de la diverse intituţii judeţene la Petricani pentru Păstrăveni şi invers. Mereu încurcă cele două comune… Acum am depus o documentaţie prin care dovedesc faptul că am solicitat microbuz şcolar, dar s-a făcut o greşeală. Domnul prefect Vlad Angheluţă a depus la minister solicitările noastre.  Ni s-a promis că până în noiemrie ne va da microbuz şcolar. Până acum, noi am găsit o soluţie pentru naveta celor 19 eleveni din satul Lunca Moldovei. Am asigurat transportul copiilor, prin firme de la Târgu Neamţ.

Rep.: Aţi mai avut bani şi pentru lucrări edilitar-gospodăreşti?

I.O.: Sigur că am avut în vedere şi acest capitol bugetar. Avem fonduri pentru iluminatl public, pe tot parcursul anului. Drumurile săteşti sunt pietruite, am avut bani rezervaţi pentru astfel de lucrări. Mai avem alocate fonduri şi pentru trimestrul IV, ca să putem interveni la drumuri.

Rep.: Pe social, aţi reuşit să rezolvaţi toate problemele? E un sector mai sensibil şi care necesită şi foarte mulţi bani…

I.O.: Protecţia socială a fost o prioritate pentru noi. Sun oameni cu nevoi, cu necazuri  mari, trebuie să-i ajutăm. Avem 119 beneficiari de ajutor social, nu sunt probleme cu ei. Fac orele de muncă obligatorii, am avut controale pe această linie, nu s-au găsit nereguli. Am asigurat banii pentru persoanele cu hadicap, chiar şi atunci când nu ni s-au alocat integral fondurile. Nu sunt probleme cu copii în plasament în condiţiile în care în comuna Păstrăveni sunt cei mai mulţi primiţii în familii adoptive.

A venit în control la primărie şi Curtea de Conturi Neamţ, s-a făcut verificarea anuală. La finele săptămânii trecute au prezentat raportul, nu sunt probleme de imputaţii ori alte nereguli mari. Doar că nu am reşit să încasăm toate veniturile ce trebuia să ajungă la bugetul local. Dar asta se întâmplă peste tot, nu numai la Păstrăveni.

 

Pagină realizată de Tina CONDREA

Foto: Sorin PRUTEANU