Păstrăvăria Cheiţa, control ANSVSA, raport cu mari nereguli

Păstrăvăria Cheiţa de la Bicaz, un loc de mare trafic căutat pentru prospeţimea păstrăvului la vedere, este cu un picior în groapă. Un control efectuat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în această lună, de către doi inspectori de la Neamţ, a scos la iveală mai multe nereguli. Deşi se spune că este aproape imposibil ca un control de acest gen să vină la o unitate publică şi să nu descopere ceva, se pare că este vorba de alte nereguli, mult mai mari. Pe care, poate, le aflăm astăzi, de la directorul DSV Neamţ, Sorin Ulea, în conferinţa de presă organizată de DSV Neamţ. Totuşi, ce ar fi dispus inspectorii în cauză? Să nu se mai vândă ciorbă sau mâncare din peşte deoarece unitatea nu are autorizaţie decât pentru fastfood. Igienizarea bucătăriei, localului, WC-ului public. Obligativitatea încheierii unui contract cu un medic veterinar (lipsă de un an) pentru raporturile lunare obligatorii. Dezafectarea construcţiilor provizorii neautorizate şi inestetice. Raportul a consemnat omisiuni şi nereguli grave: Bucătăria nu este utilată şi dotată conform normelor în vigoare – vesela se spală cu apă rece, neexistând sursa de încălzit apă. Deşeurile menajere şi cele din WC(!!) se fac printr-o conductă modificată pe sub placa de beton şi deversează direct în râul Bistriţa! Nu există contract care este obligatoriu cu o firmă pentru ridicarea deşeurilor rezultate din eviscerarea peştelui, care reprezintă 18 la sută din greutatea peştelui vândut. De exemplu: în luna august 2018, firma a vândut 10 tone peşte eviscerat către populaţie, fiind obligatoriu ca 1800 de kg rezultate din eviscerare să fie trimise către PROTAN, firma care preia astfel de deşeuri. Toată cantitatea însă, a fost aruncată în Bistriţa, fiind considerat un pericol real pentru infestarea mediului. Resturile (capete şi oase), obligatoriu ar fi trebuit ambalate special şi trimise cu proces verbal firmei PROTAN în baza unui contract. Neregili şi la personal: în decursul vremii, angajaţilor li s-a refuzat un contract legal de muncă, aceştia părăsind pe rând, locul de muncă. Controlul a relevat că în prezent ar mai fi un angajat, fără forme legale de doi ani, anume o bucătăreasă. Personalul – 6 persoane – nu are carnete de sănătate, nu are analize medicale la zi şi nu se cunoaşte starea de sănătate a lor. Şi, nu în ultimul rând: în ultimul an, peştele vândut populaţiei drept păstrăvi de crescătorie proprie, are următoarea provenienţă: 15% Carrefour, restul este fără documente. 40 de tone s-ar fi luat din apropiere, de la un alt patron. Anul trecut, păstrăvăria în cauză a fost ţinta unui scandal pe care chiar clienţii l-au iscat, pe fondul unor nemulţumiri care au făcut obiectul unui articol de presă local. Aşteptăm poziţia oficială a Direcţiei Sanitar Veterinare Neamţ şi exercitarea dreptului la replică de către patronul păstrăvăriei.