Pasiunea pentru motociclete i-a adus o casă ecologică

casabaloti1 Un tânăr din Dulceşti şi-a făcut o casă din baloţi de paie

Un tânăr pasionat de motociclete şi de pictură încă de pe băncile şcolii şi-a împlinit   şi visul de a avea o casă din baloţi de paie şi lut, ecologică, trainică şi confortabilă. Totul a pornit, chiar dacă pare imposibil, de la pasiunea lui pentru motociclete. Aparent aceast hobby nu are nici o legătură cu construcţia unei case ca acum o sută de ani, însă după cum ne mărturiseşte autorul, Florin Stescu, în prima fază a dorit să facă un garaj pentru motoarele lui.

„Am locuit la bloc până acum doi ani, mi-au plăcut motoarele de când mă ştiu, am vrut să am un teren şi un spaţiu pentru un garaj unde să îmi depozitez motocicletele, întâmplarea a fost că am găsit acest teren în comuna Dulceşti şi aşa am zis să îmi fac o casă”, ne povesteşte Florin zâmbind de propria idee. A găsit pe internet un german care construia case din paie şi lut şi care povestea că a găsit case de 100 de ani făcute din aceste materiale care erau locuibile şi în prezent.

Cum a început totul-de la un neamţ

A studiat principiul şi materialele de construcţie şi le-a mărturisit prietenilor săi, pasionaţi şi ei de motoare, că se va apuca să îşi facă o casă după “modelul neamţului”. “La început toţi au râs de mine şi mi-au zis că poate glumesc, nu puteau concepe că în secolul ăsta se poate construi ca acum 100 de ani, când lumea e invadată de tot felul de materiale de construcţii care pot asigura pe termen lung garanţia unie case bune. Când azi se fac case din cărămizi şi bca sau bolţari sau din lemn, pare într-adevăr de râs sau din poveşti ideea unei case din baloţi de paie. Numai că eu am combinat noile tehnologii cu cele de pe vremea bunicilor şi am reuşit să am o casă ecologică, ieftină şi trainică. Când spun noile tehnologii mă refer la structura de rezistenţă, unde am folosit lemn, la canalizare şi alimentare cu apă, la instalaţia electrică şi toate celelalte elemente care te ancorează în civilizaţie”, ne povesteşte Florin.

Cel mai mult a durat să scoată autorizaţiile de construcţii şi toate contractele cu furnizorii de servicii. După ce a obţinut toate avizele necesare s-a apucat de lucru, astfel în iulie anul trecut a început să facă fundaţia şi apoi structura pe lemn. Baloţii de paie i-a cumpărat de la oamenii din sat cu 2 lei bucata, fiindu-i necesari pentru întreaga casă vreo 350 de bucăţi. Tot la săteni a apelat şi pentru prepararea compoziţiei cu care a tencuit interiorul casei, de la care a luat balegă de cal pe care a amestecat-o cu lut. “După ce am ridicat structura de lemn şi am aşezat baloţii am folosit, respectând reţeta dată de neamţul care şi azi construieşte astfel de case, un strat de lut, altul cu nisip şi var, apoi o compoziţie de lut, făină de secară şi nisip şi la final am tencuit. De precizat că baloţii au fost trataţi de eliminarea insectelor cu un ceai concentrat din pelin, pe care i-am stropit de trei ori şi am văzut cum toate gângâniile au ieşit afară. Cerând la magazin otravă pentru a scoate dăunătorii din baloţi şi explicând exact la ce urma să folosesc respectivii baloţi am fost sfătuit să nu folosesc otravă ce ar fi putut deveni periculoasă şi pentru mine ci ceaiul de pelin ca “ucigaş” natural al gângăniilor ce mi-ar fi putut periclita lucrarea. Baloţii după ce sunt montaţi pe structura de lemn trebuie lăsaţi să îi bată soarele şi vântul cam o lună. Astfel că la sfârşitul lunii august am reuşit doar împreună cu un singr muncitor să ridic casa şi să o acopăr. În interior am tencuit şi am văruit când deja dăduse frigul afară. Am folosit lut şi balegă de cal şi am văruit cu var simplu ca să poată respire pereţii. Astfel că în noiembrie spre final am terminat şi interiorul, “ ne-a declarant Florin, proprietarul casei ecologice.

Costuri mici şi în final o casă eco

Casa ecologică de la Dulceşti are o suprafaţă de 76mp, parter şi un etaj, este încălzită cu un şemineu, construit de proprietarul acesteia, iar costurile pe o lună cu tot ce ţine de utilităţi, precum cheltuielile pentru internet, lumină şi încălzire se ridică la o medie de cel mult 300 lei. Fiindcă a fost construită de însuşi proprietarul său, casa a ajuns de la proiect până în prezent la aproximativ 25.000 euro. Avantajul lui Florin Stescu este şi acela că se poate lăuda cu o experineţă în construcţii de peste 15 ani, perioadă în care a învăţat singur câteva din secretele acestei meserii. Fiind autodidact s-a perfecţionat şi în construcţia de şeminee şi linii de grătare în aer liber, fiind solicitat atât de proprietarii de case din oraş, cât şi în mediul rural.

Recunoaşte că este o muncă migăloasă, care necesită multă precizie şi mult bun gust, uneori şi imaginaţie, însă când vede bucurie pe faţa celui care comandă un şemineu sau un grătar şi primeşte şi recomandări, uită de tot efortul depus. Clienţii săi au găsit pe pagina sa de socializare, Florin Iarbă, imagini cu şemineele construite de acesta într-un stil original. Numele de pe pagina de socializare I se trage nu de la “ierburi” ci din perioada când era vegetarian iar prietenii văzândul mâncând legume şi fructe I-au spus “Iarbă”. El a reuşit să transforme porecla într-un adevărat brand. Vorbeşte cu aceeaşi plăcere şi despre casa sa ecologică şi despre şeminee şi despre pictură, fiind pasionat de peisaje, şi la fel i se luminează chipul când îl întrebi de motociclete.

Pasiunea pentru motoare nu a dispărut

„Mi-au plăcut motocicletele de mic, am făcut o pasiune pentru ele, am muncit şi am adunat bani să le întreţin şi să particip la concursuri, astfel că la unul dintre ele am obţinut locul întâi penru cel mai frumos model. Şi, întâmplător sau nu, pasiunea pentru ele şi grija de avea un garaj pentru ele mi-a adus această casă. O casă pe care o recomand cu toată inima tuturor pentru că este economică, costurile de construcţie şi de întreţinere sunt mult mai mici decât la una clasică, oferă o izolaţie termică sănătoasă, neexistând pericolul de formare a mucegaiului, plus că prezintă atât rezistenţă în timp cât şi la cutermure. Şi pentru această menţiune ar trebui să spun că am folosit şi plasa de Buzău după ce am pus baloţii, care plasă oferă această elasticitate a structurii şi construcţiei în cazul unor seisme. Cutremurul din noiembrie, care în oraş s-a simţit destul de tare, eu abia l-am sesizat”, a ţinut să precizeze Florin, constructorul casei ecologice din baloţI de paie.

Pe scurt, povestea lui Florin, primul proprietar de casă din baloţi de paie din Moldova este aceasta un tânăr autodidact, pasionat de pictură, de pe urma căreia a încercat să vândă câteva din tablouri în târguri, însă fără prea mult succes, n-a renunţat la dragostea lui de motoare, muncind în construcţii pentru a-şi alimenta acest hobby destul de costisitor. Toate i-au adus în final bucuria de a-şi îndeplini visul de a avea o casă ecologică, simplă, cu toate utilităţile lumii civlizate, dar care să păstreze sub aceeaşi notă ceva rustic, autentic românesc şi de ce nu, să îi ofere căldură şi rezintenţă în timp.

Casa din baloţi este varianta cea mai ieftină pentru o locuinţă la ţară şi pentru toţi iubitorii de ceea ce înseamnă ecologic, rustic şi simplu, dar şi pentru acei care vor să scape de aglomeraţia de la oraş şi să se bucure de aerul curat şi de roadele pământului aşa cum o făceau bunicii noştri.

Dan VASILIU