Pasiunea le-a adus faimă

brad 1miruna stinga emma dreapta

*Două fete de 12 ani, eleve la Şcoala “Elena Cuza”, colecţionare de şerveţele de masă din care au realizat un brad deosebit

*Bradul Altfel este expus săptămâna aceasta în vitrina Librăriei “Bibliopolis” de la Casa Cărţii

Miruna Manoliu şi Emma Mihai sunt colege în clasa a VI-a B la Şcoala “Elena Cuza” din Piatra Neamţ şi prietene. Dincolo de preocupările vîrstei, ele împărtăşesc aceeaşi pasiune – colecţionarea şerveţelelor de masă. Totul a început, pentru amândouă, cam pe la 7 – 8 ani, dar pe atunci nu se cunoşteau. Miruna era la o petrecere în familie şi pe masa plină cu bunătăţi erau aşezate şerveţelele cu un design care pe ea a atras-o de îndată şi i-a insuflat dorinţa de a avea doar pentru ea peticelele de hârtie moale cu atât de multe modele, încât nu se va plictisi niciodată. “Eram la un eveniment în familie când mi-a venit idea să colecţionez şerveţele de masă. Mi-a plăcut foarte mult imprimeul de pe şerveţelele puse pe masă, un căluţ auriu, care mie mi s-a părut deosebit. Acel şerveţel îl mai am şi acum, între timp am colecţionat o mulţime de şerveţele, pe care le păstrez în peste 20 de mape. Cumpăr pachete întregi, fac schimb cu alţi colegi, adun de la evenimentele la care particip. Împreună cu prietena şi colega mea, Emma, am realizat un Brad Altfel participant la festivalul organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” şi care a fost selectat, din cei peste 50 de brazi prezenţi la festival, pentru a fi expus în vitrina Librăriei “Bibliopolis” de la Casa Cărţii” a declarat Miruna Manoliu.

Acum exact şase ani, la un Crăciun în familie, Emma a făcut pasiune pentru un şerveţel de masă cu design de sezon. De atunci, a adunat peste douăzeci şi ceva de mape cu şerveţele cu diverse desene şi imprimeuri, primele fiind oferite de prietena ei, Miruna, din dublurile pe care aceasta le avea. “Pe masa  de Crăciun organizată de bunicii mei şi la care a fost invitată toată familia, erau şerveţele cu crăciuniţe care mie mi-au plăcut foarte mult şi aşa a început pasiunea mea pentru colecţionarea şerveţelelor. Acum, suntem un grup de mai mulţi colegi care avem acest hobby. Dar idea de a face un brad din şerveţele a fost a noastră, a mea şi a Mirunei şi suntem foarte bucuroase că ne-a ieşit atât de frumos” spune Emma. Bradul fetelor a fost vedeta festivalului “Bradul Altfel”, deşi era dificil să alegi unul, din multitudinea de brazi extrem de inventiv realizaţi din tot felul de materiale pe care în mod obişnuit le arunci: pahare de unică folosinţă, farfurii de plastic, linguriţe de la îngheţată, CD-uri, pahare Berzelius şi alte ustensile din laboratoarele de chimie şi informatică, nuiele tecute prin vopsea argintie, pânze, cârpe, resturi de perdele, hârtie colorată şi altele. Vopsite, aurite, argintate, cu flori şi beteală, în aranjamente şi combinaţii coloristice ce le făceau de nerecunoscut aproape, aceste materiale au creat în final brăduţi mult mai frumoşi decât cei verzi pe care în mod tradiţional şi iraţional îi tăiem în fiecare iarnă pentru ca după două săptămâni să-i aruncăm. Miruna şi Emma au muncit singure la bradul lor şi au pus fiecare şerveţel la locul lui, într-un număr care depăşeşte 1.000 de bucăţi. Au muncit în fiecare zi, festivalul a fost anunţat cu puţin timp înainte de expoziţie, dare le au reuşit o capodoperă. “Ne bucurăm ori de câte ori putem face ceva deosebit pentru a ocroti natura şi pentru a proteja tot ce a lăsat Dumnezeu pe pământ, iar idea de a face un brad din materiale reciclabile este binevenită şi sperăm ca acest festival să continue. Ne bucurăm, totodată, că pasiunea noastră s-a finalizat acum într-un mod atât de benefic” a mai spus Miruna. Bradul fetelor poate fi admirat începând de astăzi în vitrina Librăriilor “Bibliopolis” de la Casa Cărţii.

Cristina IORDACHE