Pârtie!!! Pentru rectificarea bugetară care n-a trecut

18/09/2017

Consilierii PSD-LADE, invitaţi să voteze „pentru „ la noua şedinţă extraordinară
Primul proiect al şedinţei extraordinare de Consiliu Local, de ieri – „HOTĂRÂRE privind aprobarea rectificării bugetului local al municipiului Piatra Neamţ, pe anul 2017”, a fost singurul dezbătut şi, previzibil, a picat.
Fiind vorba de bani – consilierii alianţei majoritare PNL-PMP nu se împacă cu cei al PSD-ALDE nici la proiecte mai puţin importante-, discuţiile, fireşte, în interesul cetăţeanului, au debutat încă de la începutul şedinţei cu un amendament propus de Victor Marghidan (PSD), prin care cerea, în termeni oficiali, să se ia banii de la obiectivul Pârtia de schi Cozla şi să se dea la învăţământ.
„Aş vrea să fac un amendament, de la capitolul Amenajarea Pârtiei Cozla mutarea sumei de 150.000 de lei la capitolul reparaţii capitale unităţi de învăţământ”.
Primul care sărit a fost primarul Dragoş Chitic, mai întâi pe considerentul că anul trecut subiectul pârtiei de schi de pe Cozla a fost destul de fierbinte şi, cel puţin anul acesta, se doreşte o pârtie practicabilă chiar dacă, la un moment dat, consilierul Cătălin Misăilă a intervenit si a spus că orice lucrare la acest obiectiv ar trebui să aibă în vedere prognoza meteo. Vom avea sau nu zăpadă?
Despre deschiderea pârtiei de schi anul trecut au fost foarte multe comentarii, a spus primarul, care a precizat că la acest obiectiv s-au făcut estimări şi trebuie realizate aceste lucrări. În replică, Victor Marghidan a apreciat că mai importante decât pârtia sunt unităţile de învăţământ, iar Dragoş Chitic, calm, ca de obicei, a apreciat că pot fi împăcate şi capra şi varza: „Le putem face pe amândouă. Acolo sunt nişte estimări, dacă nu realizăm acest lucrări, pârtia nu poate fi deschisă”.
Punând în balanţă distracţia cu şcoala, primarul, care a fost, împreună cu viceprimarul Luminiţa Vârlan la şcoli, în timpul vacanţei – Luminiţa Vârlan a avut chiar discuţii cu mai mulţi directori la sediul Primăriei – a întrebat curios care sunt acele unităţi de învăţământ care au acum nevoie urgentă de bani: „Ce şcoli? Repet, ce faceţi astăzi, acum, este să luaţi o sumă de la un obiectiv şi să puneţi în pericol acest obiectiv”.
A fost momentul în care consilierul Cristian Tihenea a avut revelaţia că a depus un proiect în luna aprilie pentru realizarea unui acoperiş la Grădiniţia „D. Leonida” şi că proiectul n-a trecut nici acum. Adică nici n-a fost pus în discuţie. Chitic a spus că n-a fost proiect, ci solicitare, Tihenea a insistat că a fost proiect, aşa cum trebuie el formulat, profesorul Obreja a apreciat că odată începută şcoala nu se mai pot face reparaţii cu elevii în clase, consilierul ALDE insistă pe faptul că actualul acoperiş este din azbociment ,fapt ce pune în pericol sănătatea elevilor şi a celor care lucrează acolo. „Nu ne puteaţi spune înainte de începerea anului şcolar?”.
Inutil, având în vedere majoritatea stabilă din Consiliul Local, amendamentul n-a trecut.
N-a trecut nici rectificarea bugetară, care trebuia votată de două treimi, toate celelalte 4 proiecte fiind votate lejer, în unanimitate.
Fără buget rectificat, primarul a încheiat şedinţa cu rugămintea către consilierii opoziţiei, ca la viitoarea rectificare bugetară să fie de acord, pentru că Primăria Piatra Neamţ are trei proiecte importante derulate prin PNDL II. Va mai fi, deci, o şedinţă extraordinară pe buget.