Participări nemţene la Salonul Internaţional de Carte de la Chişinău

salonul de carte ChisinauJudeţul Neamţ a fost reprezentat de  scriitoarea Olguţa Creangă Caia, părintele prof. Teoctist Caia şi eleva Ana Dragu de la Liceul „Vasile Conta” din Târgu Neamţ

În perioada 23 – 26 aprilie a avut loc, la Chişinău, Salonul Internaţional de Carte pentru Copii si Tineret, editia a XIX-a. În acest an, evenimentul a fost dedicat poetului Grigore Vieru, reunind peste 120 de edituri şi distribuitori de cărţi din nouă ţări: Republica Moldova, România, Franţa, Germania, China, Italia, Polonia, Federaţia Rusă, Turcia.

În cadrul evenimentului au fost lansate în jur de 155 de titluri de carte, inclusiv 15 cărţi audio. Totodată, publicul a avut posibilitatea de a cunoaşte mai multe edituri din ţară şi de peste hotare, de a discuta cu scriitorii Vasile Romanciuc, Spiridon Vangheli şi Iulian Filip şi de a participa la ateliere de creaţie sau concursuri.

Judeţul Neamţ a fost reprezentat de scriitoarea Olguţa Creangă Caia, părintele prof. Teoctist Caia şi eleva Ana Dragu, de la Liceul „Vasile Conta” din Târgu Neamţ.

Olguţa Creangă Caia şi-a lansat, la Liceul „Prometeu”, volumul recent apărut la Editura Doxologia din Iaşi, „Copilăria Patriarhului Teoctist”, carte care face parte din proiectul „Copilăria copilului creştin”.

„Cartea este un fel de ghid pentru tinerii dornici să urmeze calea fericită a călugăriei, parcursă de Preafericitul Teoctist. De fapt, lucrarea este o repovestire a întâmplărilor pe care însuşi Patriarhul României mi le-a relatat despre copilăria sa, în repetate rânduri”, ne-a declarat Olguţa Creangă Caia.

Iată şi câteva crâmpeie din amintirile fostului Patriarh al României, adunate în cartea copilăriei sale:

„Am fost un copil fericit… Îmi amintesc de legănuţul legat de tavan, îmi amintesc de mămuţa şi de tătuţă, cei mai buni părinţi de pe pământ… Îmi aduc aminte de tradiţiile şi obiceiurile din satul meu, mai ales de sărbători, de fuga mea la mănăstire şi cum a treia oară abia am reuşit. Îmi sunt vii în minte cuvintele părintelui egumen care prima dată mi-a zis: «Mergi copile, înapoi acasă, la căldurica părinţilor, să creşti mai mare şi apoi să vii». Eu i-am răspuns: «Voi creşte la lumina şi căldura candelelor şi a lumânărilor aprinse şi la dogorea rugăciunii». Şi aşa a fost de la Dumnezeu. Niciodată nu am uitat locurile copilăriei mele şi m-am întors de câte ori am avut ocazia cu dragoste de rude, prieteni, săteni”.

Ana Dragu a smuls lacrimile auditoriului

Tot la Liceul „Prometeu”, a avut loc lansarea cărţii părintelui profesor Teoctist Caia din Târgu Neamţ, „Stareţul Anatolie II de la Optina”, al 14-lea volum din colecţia Cuvioşi Stareţi de la Optina, ce se constituie, aşa cum scrie Mitropolitul Teofan în prefaţa lucrării, într-un omagiu adus Sfântului Paisie Velicikovski, de la Mănăstirea Neamţ. Părintele profesor Teoctist Caia a absolvit Academia Teologică din Zagorsk – Moscova, în 1973.  A tradus peste treizeci de cărţi din limbile slavonă și rusă.

De asemenea, oraşul Târgu Neamţ a fost reprezentat, cu mare succes, de eleva Ana Dragu de la Liceul „Vasile Conta”, care a interpretat, alături de Lilia Roșca din Chișinău, muzică populară şi bisericească. Ana Dragu este coordonatoarea corului de copii şi tineret „Angeli” al Bisericii Sf. Haralambie din Târgu Neamţ şi a impresionat auditoriul din Chişinău şi cu un Imn al oraşului Târgu Neamţ, compus de Grigore Vieru. Melodia a smuls lacrimile puiblicului, cu atât mai mult cu cât ediţia din acest an a salonului a fost dedicată poetului „podului de cuvinte”.

Tânăra artistă Ana Dragu şi-a lansat primul videoclip din cariera sa în iarna anului trecut, piesa aleasă pentru filmarea videoclipului fiind îndrăgita colindă „Sculați, gazde”. Videoclipul a fost filmat la Muzeul Neculai Popa din Târpești, într-un cadru autentic românesc.

Între numeroasele distincţii câştigate de Ana Dragu, de-a lungul timpului, se numără Premiul I la concursul „Rapsodia Românească” – București și Premiul I la concursul de muzică populară „Pe sub creangă de arin” – Roman.

Irina NASTASIU