Participare nemțeană la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Chișinău

 

* Scriitoarea Olguța Creangă Caia din Târgu Neamț și-a lansat volumul „Copilăria Sfântului Paisie Velicikovski“

În perioada 11 – 14 mai a avut loc, la Chișinău, Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ediția a XX-a. La Salon au participat 150 de edituri din 9 țări, care au expus peste 16 mii de titluri de carte. De asemenea, în cadrul Salonului au fost lansate peste 100 de cărți. Ediția din acest an a fost dedicată „Anului Omagial Creangă“, toți copiii prezenți la eveniment primind în dar cartea „Punguța cu doi bani“, apărută la Editura Prut Internațional și ilustrată de Alexei Colâbneac.

La manifestare a fost prezentă și scriitoarea Olguța Creangă Caia din Târgu Neamț (strănepoata marelui povestitor humuleștean), alături de soțul ei, părintele prof. Teoctist Caia.

Olguța Creangă Caia le-a descifrat copiilor prezenți la Salon tainele operei lui Creangă, vorbindu-le totodată și despre sfinții care s-au nevoit pe meleaguri nemțene. „Le-am spus copiilor că nu este întâmplător faptul că Sfânta Teodora de la Sihla s-a născut în anul 1650, pe malul stâng al Ozanei, și la o aruncătură de băț peste Ozana, la două veacuri distanță, pe malul drept, s-a născut Ion Creangă… Prima este Sfânta Bisericii Ortodoxe, iar al doilea este Sfântul Literaturii Române… Le-am mai spus copiilor și că Sfântul Paisie Velicikovski și-a dorit toată viața să ajungă «cititor»…“, ne-a declarat Olguța Creangă Caia.

Lansări de carte, la liceele din Chișinău

Tot în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, la Liceul de creație și inventică „Prometeu“ a avut loc, în prezența directorilor Larisa și Aurelian Silvestru și a unui număr impresionant de elevi (peste 1500), lansarea volumului „Copilăria Sfântului Paisie Velicikovski“, de Olguța Creangă Caia, carte apărută anul trecut la Editura Doxologia și ilustrată de Violeta Zabulică Diordiev din Chișinău.

„Parcă citeam în ochii unor copii dorința lor sfântă de a merge pe urmele Sfântului Paisie Velicikovski… Acesta, fiind în ultimul an la Facultatea de Teologie de la Academia Duhovnicească de la Kiev, din Lavra Pecerska, a refuzat să studieze scrierile filozofilor păgâni, spunând: «Aceștia nu-mi aduc nici un folos sufletului meu…». Tot la Liceul «Prometeu» și-a lansat și părintele Teoctist Caia ultimele traduceri din Sfinții părinți ruși, respectiv cele 14 volume din «Cuvioși stareți de la Optina» și trei volume de Serghei Nilus, intitulate «Pe malul râului Dumnezeiesc». Cărțile au fost primite foarte bine și s-a subliniat faptul că sfinții nu au granițe, nici țări, sunt universali și trăiesc în împărăția Cerurilor“, a adăugat Olguța Creangă Caia.

Părintele profesor Teoctist Caia a absolvit Academia Teologică din Zagorsk – Moscova, în 1973. A tradus peste treizeci de cărți din limbile slavonă și rusă.

Un alt eveniment editorial a avut loc la Liceul „Vasile Vasilache“, unde Aurelian Silvestru și-a lansat cartea „Mersul pe apă“. „Cititorii de aici au înțeles că nu este doar o metaforă, dacă îl cauți pe Dumnezeu și te rogi Lui, poți și tu merge pe apă… Am să vă dezvălui și ce fac Larisa și Aurelian Silvestru cu bănuții munciți în acest liceu particular, «Prometeu»: în satul lor, la câteva zeci de kilometri de Chișinău, au început să construiască o Mănăstire și un Așezământ pentru copiii care au nevoie de învățătură și iubire părintească… Se va numi «Așezământ de creativitate»… Putem oare lua exemplu?“, a mai spus Olguța Caia.

Copiii basarabeni olimpici la Concursul Internațional „La Izvoarele înțelepciunii“ vor fi prezenți la Târgu Neamț, în perioada 2 – 5 iulie, la invitația Fundației „Sf. Teodora de la Sihla“ și a Parohiei Sf. Haralambie Târgu Neamț. „De-a lungul a peste două decenii, peste 1000 de copii ai Basarabiei străbune au venit la în tabăra de la Târgu Neamț. În ultimii ani, primarul Daniel Harpa s-a alăturat cu datorie de neam și credință acestei nobile misiuni“, a subliniat scriitoarea Olguța Creangă Caia. Tabăra face parte din proiectul „Casa Prieteniei“, proiect care include activități de petrecere a timpului liber pentru copii, precum muzica, pictura, creația literară și pelerinajele.

Irina NASTASIU