Pare de necrezut! Trei pacienţi au murit din cauza apendicitei

morti apendicita*  160 de bolnavi s-au procopsit cu boli în spital

Deşi pare greu de crezut, încă se mai moare din cauza unor afecţiuni tratabile, uşor de depistat. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ au dat publicităţii informaţii potrivit cărora anul trecut şi-au pierdut viaţa 3 pacienţi diagnosticaţi în spital cu apendicită, 8 bolnavi depistaţi tardiv cu hernie şi 3 bolnavi de colecistită (inflamaţia veziculei biliare). Totodată, au fost înregistrate şi 16 decese la copii sub un an. La Colegiul Medicilor din Neamţ nu s-a înregistrat nicio plângere privind eventuale suspiciuni privind modul cum au fost trataţi pacienţii care au decedat.

Din păcate, tot anul trecut s-au născut în spitalele din judeţul Neamţ nu mai puţin de 207 copilaşi cu malformaţii congenitale, din care 3 cu sindrom Down. Unele mutaţii puteau fi identificate intrauterin, prin analize specifice, însă gravidele care nu s-au supus investigaţiilor sau nu au fost asistate corect au născut, iată, prunci cu probleme grave de sănătate.

Aproape 7 la sută din județ a trecut pe la spitale

Potrivit datelor furnizate de dr. Mihaela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamţ, anul trecut au fost trataţi şi externaţi 70.555 de pacienţi, cei mai mulţi cu afecţiuni ale aparatului respirator (13.041) şi ale aparatului digestiv (7.427). Din totalul celor trataţi de medicii din unităţile sanitare cu paturi de pe teritoriul judeţului, 3.854 sufereau de boli infecţioase, 5.338 au fost diagnosticaţi cu tumori maligne, 7.040 aveau probleme cu aparatul circulator, 123 au fost diagnosticaţi cu infarct acut miocardic, iar 219 au suferit alte ischemii ale miocadrului. Alţi 3.585 de nemţeni s-au internat din cauza unor afecţiuni ale aparatului urogenital, 3.585 suferinzi cu sistemul osteoarticular dar s-au înregistrat şi 4.497 spitalizări pe fondul unor otrăviri şi traumatisme.

Boli luate pe patul spitalului

Iar cine-a zis că „te internezi cu o boală şi poţi ieşi cu două” a avut perfectă dreptate.  Specialiştii DSP Neamţ au stabilit că anul trecut s-au evidenţiat nu mai puţin de 160 de „infecţii interioare în spital”, cele mai multe în secţiile de nou-născuţi (65- din care 10 respiratorii, două urinare, 17 cutanate şi 36 de altă etiologie). Această statistică nu evidenţiază că acolo ar fi cei mai mulţi microbi intraspitaliceşti, ci faptul că acolo se efectuează cel mai riguros control al salubrităţii, după cum a precizat dr. Doina Apetroaie, epidemiologul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Singurul epidemiolog al unităţii sanitare cu paturi nu se bazează, însă, numai pe analizele prelevate de responsabilii din secţii. Zilnic, prin sondaj, îşi trimite echipa prin spital, pentru recoltare de analize. În spatele rapoartelor zilnice se derulează o muncă susţinută, începând de la centralizarea datelor primite de pe secţii, cu urmărirea modului cum s-a respectat graficul zilnic de igienizare, a programului de dezinfecţie pe saloane, săli de tratamente, săli de operaţie, bucătărie, săli de mese, băi, sterilizarea truselor medicale, până la realizarea feedback-ului, respectiv a verificărilor prin sondaj a celor declarate de asistentele şefe şi asumate. Periodic, se realizează dezinfecţia mare, în toate sectoarele, cu substanţe specifice, cu agenţi oxidanţi. Dacă toate acestea nu sunt efectuate riguros, infecţiile nosocomiale pot afecta bolnavii şi salariaţii deopotrivă, generând infecţii intraspitaliceşti greu de stârpit.

Potrivit datelor oferite de DSP Neamţ, anul trecut s-au îmbolnvăvit chiar în secţiile ATI 12 bolnavi, dintre care 8 cu afecţiuni respiratorii şi 4 digestive. Tot anul trecut s-au îmbolnăvit în spital, în secţii de obstetrică şi ginecologie, 2 paciente. Şi în secţiile de chirurgie s-au constatat infecţii nosocomiale, nu mai puţin de 9, iar la pediatrie-una. S-au depistat boli dobândite în spital şi la alţi 70 de pacienţi din alte secţii decât cele enumerate mai sus.

Geanina NICORESCU