Parchetul îşi face treaba în dorul lelii

* Poliţiştii din două judeţe caută un individ care a intrat în casă peste un bătrân

* Omul a fost călcat în picioare şi a murit la spital după două săptămâni

* Procurorul Ionuţ Mandache l-a lăsat liber pe infractor, considerând că ”nu se impune” arestarea

Bătrânul de 81 de ani din Piatra Neamţ, care a fost smintit în bătaie de nişte nenorociţi, în noaptea de 2 spre 3 ianuarie, a murit la spital,  după două săptămâni de chin. Infracţiunea a devenit, astfel, ”tâlhărie cu moartea victimei”, iar dosarul a fost transferat de la Parchetul local Piatra Neamţ, la cel judeţean. Capul răutăţilor, singurul trecut de 18 ani din tot grupul de răufăcători, Pintilie Adrian, zis Orlando, este liber ca pasărea cerului, deşi, imediat după comiterea faptei, poliţiştii l-au găsit, dar procurorul de caz de atunci nu a considerat că se impune arestarea sa.

* Călcat în picioare în propria-i casă

Elvis Bozu, abia trecut de 14 ani dar cu un viitor de infractor de calibru, un prieten de-al său de 12 ani, o fată de 13 ani, şi Orlando Pintilie, au decis să intre într-un apartament din zona Şcolii 3 din Piatra Neamţ. Au urcat pe scara de incendiu, unul dintre ei s-a rănit în timpul ”escaladei”, dar n-au renunţat la plan şi au forţat uşa unui bătrân, care locuia singur. L-au călcat în picioare pentru un ceas de mână şi un ceas de masă. Bietul om a fost găsit dimineaţă de femeia care avea grijă de el. I-a spus ce i s-a întâmplat şi ea a sunat imediat la ambulanţă şi la poliţie. Bătrânul era bătut crunt, avea fracturi şi leziuni ale organelor interne , inclusiv un hematom la ficat (unul dintre infractori a stat cu genunchiul pe ficatul lui, să-l determine să spună unde ţine banii). Medicul legist a stabilit că pacientul are nevoie de 55-58 de zile de îngrijiri medicale şi se va vindeca. Nu s-a întâmplat aşa. După două săptămâni de chin, A.B. a murit.

Poliţiştii au început ancheta imediat ce au fost sesizaţi, au făcut razii în cartierele Speranţa şi Văleni II şi i-au ”adunat” pe cei patru tâlhari. Orlando Pintilie, care are domiciliul în acte în Bacău, dar de fapt îşi face veacul pe la ţiganii din Speranţa, a fost reţinut şi dus la parchet, cu propunerea de arestare preventivă. A ajuns în faţa procurorului Narcis Ionuţ Mandache, care a studiat profesionist problema şi a dispus începerea urmării penale pentru violare de domiciliu, în formă calificată, şi tâlhărie. Altfel spus, a confirmat că acela este infractorul care trebuie cercetat. După care a scris o chestiune absolut memorabilă: ”având în vedere modul de comitere a faptei nu se impune luarea unor măsuri preventive”. Modul de comitere a faptei se plia, însă, mănuşă pe definiţia pericolului social, aşa că singura explicaţie plauzibilă pentru atitudinea procurorului ţine, probabil, de liniştea de week-end. Orlando Pintilie a fost reţinut vineri şi ar fi trebuit dus la arestare sâmbătă, deranjând o grămadă de lume care voia să se bucure de zilele libere legale. Aşa că, dacă nu s-a ”impus”, Pintilie a fost lăsat să plece. Şi dus a fost. După ce a murit bătrânul, poliţiştii nu l-au mai găsit pe tâlharul-ucigaş nici în Neamţ, nici în Bacău. L-au găsit în schimb pe Ilie Elvis Bozu, căruia i s-a făcut o expertiză psihiatrică, aşa cum cerea legea pentru infractorii între 14 şi 16 ani, pentru a se stabili dacă a a avut discernământ  în momentul comiterii faptei. Sâmbătă, Bozu a fost dus la tribunal şi a primit mandat de arestare pentru 14 zile. Pintilie se bucură, în continuare de libertate, până vor pune poliţiştii gheara pe el. Deşi dacă ar fi să trecem dincolo de ”competenţă” şi să ne ghidăm doar după bunul simţ, ar fi trebuit să-l caute taman procurorul care a decis că ”nu se impune” ca un infractor periculos să fie trimis după gratii.

* Vătămarea corporală e mic copil pe lângă ”vătămarea relaţiilor sociale care ocrotesc fondul forestier naţional”

Dincolo de cazul de faţă, Narcis Ionuţ Mandache este un procuror riguros, atent la detalii. O demostrează o anchetă făcută la mare artă şi finalizată cu un rechizitoriu ”beton” pe 8 octombrie 2012. Rezumând cele 5 pagini de material, povestea devine foarte simplă. Un om care n-a comis niciodată vreo infracţiune, Vasile Negru, din Piatra Neamţ, s-a supărat pe mama natură, care l-a ”binecuvântat” cu un copac peste gard. Deşi pădurarul l-a avertizat să nu ia copacul ”doborât din cauze naturale”, omul l-a tăiat bucăţi mici şi l-a dus acasă, considerând că aşa îşi va recupera banii investiţi în repararea gardului. Raţionament greşit! Pădurarul s-a enervat, l-a reclamat, iar dosarul a ajuns la domnul procuror Mandache, care l-a rezolvat cum scrie la carte. Au fost audiaţi 3 martori, a fost anchetat şi reanchetat învinuitul, s-au făcut planşe foto şi s-a cerut stabilirea prejudiciului. Ocolul Silvic Roznov a conchis că fagul doborât de vânt face fix 530 de lei, adică de 5 ori mai mult  decât preţul pe metru cub, aşa cum se stabileşte în cauze penale. Ancheta domnului Mandache a costat 700 de lei, fără a mai pune la socoteală cheltuielile cu judecata, pentru că Vasile Negru a ajuns, evident, în faţa instanţei.

Revenind la rechizitoriu şi făcând o paralelă cu tâlhăria de la Piatra Neamţ, merită redată măcar o parte din ”creaţia” magistratului, pentru a înţelege mai bine cum percepe dumnealui noţiunea de pericol social: ”Elementul material al infracţiunii prevăzute de art. 110 alin. 1. lit a din Legea nr. 46/2008 constă în acţiunea de însuşire pe nedrept a arborilor care au fost doborâţi de cauze naturale. Urmarea imediată o constituie vătămarea relaţiilor sociale care ocrotesc fondul forestier naţional. Legătura de cauzalitate dintre fapta învinuitului şi urmarea imediată produsă, prejudiciul în cuantum de 530 de lei, există, prejudiciul produs fiind o consecinţă directă a acţiunii ilicite a învinuitului. Învinuitul a săvârşit fapta cu intenţie directă, calificată prin scopul urmărit, acesta având reprezentarea faptei sale, a urmării acesteia, deoarece şi-a mobilizat energia în vederea producerii rezultatului dorit, fapt dovedit de intenţia de însuşire pe nedrept a arborelui doborât din cauze naturale. Deşi valoarea prejudiciului provocat de învinuit prin săvârşirea faptei este relativ mică, iar acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, în cauză nu poate fi incidentă lipsa pericolului social al unei infracţiuni, dat fiind prevederile cu caracter special prevăzute de art. 120 din Legea nr. 46/2008”.

Singura parte bună este că Vasile Negru a fost cercetat în stare de libertate, ceea ce probabil că nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi avut ideea nefericită de a tăia el însuşi copacul înainte de a se fi prăbuşit peste gard. Că nu treci cu una, cu două, peste pericolul social al faptei când e vorba de un copac, dar eşti milosiv cu un nemernic care a fost în stare să rupă oasele unui bătrân pentru două ceasuri amărâte!

N.B. Aşteptăm cu interes punctul de vedere al domnului procuror. Mai ales dacă va fi redactat într-un limbaj de ”arbore, specia fag, din unitatea amenajistică nr. 36 A, din structura ocolului Silvic Roznov, doborât din cauze naturale”, ca şi rechizitoriul pe care l-a întocmit şi care s-a finalizat în instanţă cu o amendă penală. Şi aia, cu suspendare.