Parade şi două spectacole pe zi la festivalul folcloric „Ceahlăul”

FOLCLOR

 

Parada portului tradiţional va deschide vineri, 2 august, Festivalul internaţional de folclor „Ceahlăul”, la Piatra Neamţ. Cele zece ansambluri participante la ediţia a XVI-a, cinci formaţii din străinătate şi cinci de la noi din ţară, vor traversa oraşul îmbrăcaţi în costumele populare din zonele pe care le reprezintă, în acompaniamentul muzicii tradiţionale. Traseul paradei are ca punct de plecare zona Colegiului „Ghe. Cartianu” – Spital – Muzeul de Istorie – Centru – Piaţa Libertăţii, platforma Curţii Domneşti. Spectacolul propriu-zis va începe de la ora 19, iar iubitorii dansului şi cântului popular sunt aşteptaţi în număr mare în piaţa de lângă Turnul lui Ştefan cel Mare. În preambul, va avea loc un simpozion în cadrul căruia va fi lansat volumul „O viaţă în slujba dansului popular” al cunoscutului şi regretatului Gheorghiţă Rotaru, fondatorul ansamblului „Floriciă de la munte” al centrului „Carmen Saeculare”.

„Noutatea ediţiei din acest an este structura itinerantă a festivalului, iar în fiecare din cele şase localităţi cuprinse în traseul manifestării înainte de spectacol va avea loc parada costumelor populare”, spune Carmen Nastasă, directoarea Centrului de Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, organizatorul festivalului.

„Este o ediţie cu multe surprize, sunt programate spectacole şi dimineaţa, pe lângă cele de seara, iar primul spectacol va fi, desigur, cel din Piatra Neamţ, oraşul gazdă care deschide ediţia festivalului cu spectacolul de la ora 10, ce va avea loc pe platforma din faţa Casei de Cultură. De asemenea, am pregătit şi un concurs de miss, câştigătoarea primind din partea instituţiei noastre o ie. Oaspeţii vor avea parte şi de momente de relaxare, vizite la obiectivele turistice din locaţiile festivalului, tocmai pentru ca şederea în Neamţ să fie una plăcută, despre care să povestească la întoarcerea acasă”.

După Piatra Neamţ, festivalul se va muta, sâmbătă, 3 august, la Târgu Neamţ. Parada populară a fost stabilită pentru ora 15 şi se va desfăşura pe traseul Primărie – Şcoala nr. 2 – Parcul central, iar spectacolul va începe de la ora 17. Duminică, festivalul ajunge la poalele Ceahlăului, în staţiunea Durău, parada fiind programată pentru ora 13, iar spectacolul se va derula în intervalul orar 15 – 22. Luni, festivalul ajunge la Bicaz şi începe de la ora 15 cu parada formaţiilor pe traseul Primărie – Restaurant Central – Clubul Cimentiştilor, iar de la ora 17 se va derula spectacolul folcloric. Marţi, 6 august, ultima zi a festivalului va fi împărţită între Roznov (unde de la ora 14 va avea loc parada portului tradiţional şi de la 14,30 este programat spectacolul) și închidere ediţiei programată seara, la Piatra Neamţ, cu un ultim spectacol, de la ora 19, în aceeaşi locaţie de la Curtea Domnească.

„Dorim să mulţumim Consiliului Judeţean pentru sprijinului acordat, cofinanţatorilor – consiliile locale şi primăriile din cele şase localităţi, sponsorilor –  Carpatina, RIFIL, AMS Solutions, Perla Invest şi Expo Carm, precum şi tuturor partenerilor media scrisă, audio şi video pentru modul în care aţi promovat festivalul”, a mai spus directoarea „Carmen Saeculare”.

Cristina IORDACHE