Pâine neconformă identificată de comisarii de la Protecția Consumatorilor

Modul de comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a pâinii și a produselor de panificație din județul Neamț a intrat sub lupa comisarilor pentru protecția consumatorilor, în ultima lună.
În cursul acțiunii de control s-au evidențiat o serie de abateri. O problemă identificată este aceea a utilizării de denumiri menite să înșele cumpărătorul asupra compoziției produsului. Spre exemplu, comisarii pentru protecția consumatorilor din Neamț au depistat la vânzare pâine cu secară care nu are denumirea corectă a produsului, deoarece în lista ingredientelor apare și făina albă de grâu, făina din malț din ovăz, făina de secară, șrot de secară etc. Un alt exemplu dat de comisari este pâine rotundă neagră, la care în lista ingredientelor sunt menționate mai multe tipuri de făină, și anume: făină albă de grâu, făină integrală (min. 10%), tărâțe.
Controlul s-a desfășurat în toate județele, fiind verificați 908 operatori economici din care 524 (58%) nu respectau prevederile legale din domeniul protecției consumatorilor. S-au verificat peste 173 tone de pâine, produse de panificație și produse de morărit din care 124 tone (71,7%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.
Urmare a deficiențelor constatate, organele de control au dispus oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a circa 127 kg de pâine, produse de panificație și produse de morărit în valoare de 1.031 lei care prezentau data durabilității minimale depășită; oprirea temporară de la comercializare a circa 6.814 kg de pâine, produse de panificație și produse de morărit în valoare de 39.600 lei până la intrarea în legalitate; aplicarea de 568 sancțiuni contravenționale, din care 289 avertismente și 279 amenzi în valoare de 828.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Etichete fără menționarea alergenilor

Un aspect grav constatat de comisari este comercializarea pâinii și produselor de panificație în vrac sau sub formă ambalată fără indicarea componentelor cu efect alergen. Aici este menționat că nu se evidențiază alergenul „susan“ la pâinea împletită și la pâinea neagră feliată.
Comisarii CPC Neamț au mai subliniat că, deși conform HG nr. 568/2002 privind iodarea universală a sării destinate consumului uman, hranei animalelor și utilizării în industria alimentară, este obligatorie utilizarea sării iodate la fabricarea pâinii, această prevedere nu era respectată sau nu era menționat prin etichetare la produsele de panificație fabricate și/sau comercializate la sortimentul „Pâine cu secară“. În lista ingredientelor apare numai sare, fără a se specifica dacă este iodată sau neiodată.

Refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale modificată sau depășită

Comisarii pentru protecția consumatorilor au o serie de sfaturi pentru cumpărători, pentru a nu fi păcăliți să consume produse neconforme:
„Acordați atenție la cumpărarea pâinii și produselor de panificație și solicitați vânzătorului să vă arate produsele pentru aprecierea aspectului acestora; refuzați produsele care prezintă aspect necorespunzător: produse arse, cu urma lipiturilor pe părțile laterale, insuficient coapte, cu partea care a fost în contact cu vatra/cuptorul murdară, produse deformate, produse rupte, produse care prezintă urme ale contactului cu rozătoare etc.; refuzați pâinea și produsele de panificație ce prezintă urme de mucegai; refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare; refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale modificată sau depășită; la cumpărarea produselor alimentare, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs; nu cumpărați pâine și produse de panificație din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea“.

Geanina NICORESCU